fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBemax prikazao 127,5 miliona neraspoređene dobiti

Bemax prikazao 127,5 miliona neraspoređene dobiti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgorička kompanija Bemax, koja je i glavni podizvođač radova na dionici autoputa Smokovac-Mateševo, na kraju prošle godine je prikazala 127,5 miliona EUR neraspoređene dobiti, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

„Podgorička kompanija je 2015. godine imala neraspoređenu dobit od 37,6 miliona EUR. Te godine je zvanično startovala gradnja dijela autoputa, ali su intenzivniji radovi počeli tek godinu kasnije“, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije (NVO).

Bemax je na kraju 2016. godine imao 54 miliona EUR neraspoređene dobiti, godinu kasnije 74,7 miliona, dok je 2018. završio sa 88 miliona neraspoređene dobiti. Već na kraju 2019. godine je imao 99,8 miliona, a na kraju prošle je ostvario 127,5 miliona EUR neraspoređene dobiti.

„U istom periodu su poslovni prihodi podgoričke kompanije utrostručeni, odnosno 2015. godine su iznosili 42 miliona, a na kraju prošle godine 126 miliona EUR“, precizirali su iz ASP-a.

Prema zvaničnim podacima, vrijednost radova Bemaxa na dionici autoputa Smokovac Mateševo je oko 240 miliona, a poslove im je povjerio glavni izvođač – kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). To je gotovo trećina ugovorene vrijednosti dionice.

„Ni šest godina od početka ‘posla vijeka’, kako je autoput predstavljala bivša vlast, javnosti nijesu poznati podaci o kontrolama na gradnji, iako će cijena samo jedne dionice preći milijardu EUR i posao će otplaćivati mnoge crnogorske generacije“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a su rekli da je u proteklih pet godina Bemax državi platio oko 9,2 miliona poreza na dobit.

“Stopa poreza na dobit u Crnoj Gori je izuzetno niska i iznosi svega devet odsto. Ona je svojevremeno smanjena sa 15 odsto i 20 odsto, koliko su iznosile progresivne stope“, dodaje se u saopštenju.

Iz ASP-a su rekli da se uvođenje te povlašćene poreske stope poklapa sa periodom kada je tadašnja Vlada pregovarala sa pojedinim investitorima o izgradnji turističkih resorta, a zabilježeno je da su određene poreske olakšice bile njihov direktan zahtjev.

„Za sada nije poznato da li nova Vlada namjerava da nešto promijeni u ovom smislu i poveća stopu poreza na dobit, koja je značajno veća u svim razvijenim evropskim zemljama, a kako bi na taj način povećala prihode budžeta u zemlji, koja je u protekle dvije decenije teško poharana razarajućom korupcijom, a u novije vrijeme i ekonomsko-zdravstvenom krizom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...