fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBemax dužan da izmjesti dalekovode

Bemax dužan da izmjesti dalekovode

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izmještanje dalekovoda uz trasu Jugozapadne obilaznice uvršteno je u tendersku dokumentaciju i sastavni je dio ugovora o građenju koji je zaključen sa izvođačem radova kompanijom Bemax, saopštili su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Zbog dalekovoda koji još nijesu izmješteni most na Jugozapadnoj obilaznici se neće koristiti još najmanje dva do dva i po mjeseca, iako ga je 21. maja svečano otvorio gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, piše Dan.

Iz firmi Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) su rekli da su dalekovodi tu pola vijeka.

“Treba obaviti intervencije na dva dalekovoda naponskog nivoa 110 kilovolti (kV) na ukupno pet stubnih mjesta, koji se nalaze uz trasu Jugozapadne obilaznice. U fazi izrade glavnog projekta Jugozapadne obilaznice, kao sastavni dio projekta urađen je najprije elaborat, a zatim i projekat izmještanja dalekovoda predmjerom i predračunom radova, koji je uvršten u tendersku dokumentaciju i sastavni je dio ugovora o građenju zaključenim sa izvođačem radova Bemaxom”, kazali su iz Agencije.

Oni su naveli da su ti radovi sastavni dio izgradnje prve i treće dionice Jugozapadne obilaznice, a ne mosta preko rijeke Morače.

“S obzirom da je u međuvremenu došlo do izmjene Detaljnog urbanističkog plana (DUP) koji je usvojen u prošloj godini, trebalo je zatražiti urbanističko-tehničke uslove u skladu sa novim planom, izvršiti izmjenu projektne dokumentacije, revidovati projekat, zatim riješiti imovinsko-pravne odnose i tek nakon toga uputiti zahjev za izdavanje odobrenja za gradnju”, objasnili su iz Agencije.

Odobrenje za gradnju je neophodno za tu vrstu objekta, jer dalekovodi spadaju u složene inženjerske objekte.

“Treba naglasiti da je u prethodnom periodu detaljni urbanistički plan mijenjan četiri puta, a planeri su tek u posljednja dva uvrstili izmještanje dalekovoda”, rekli su iz Agencije.

Oni očekuju da će za nekoliko dana dobiti odobrenje za gradnju, a sami radovi bi trebalo da traju između 30 i 45 dana.

“Vrijednost radova izmještanja dalekovoda iznosi 275 hiljada EUR i neće predstavljati dodatni trošak za investitora. Ovi radovi su već uračunati u cijenu prve i treće dionice Jugozapadne obilaznice. Jasno se vidi da kašnjenje u realizaciji nije prouzrokovano bilo kakvom greškom investitora, već su za to postojali razlozi na koje nijesmo mogli uticati”, zaključili su iz Agencije.

Najčitanije