fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBemax dobio koncesiju za detaljna geološka istraživanja

Bemax dobio koncesiju za detaljna geološka istraživanja

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Vlada je kompaniji Bemax dodijelila koncesiju za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na ležištu Midova kosa – Budoš u Opština Nikšić.

To je druga koncesija koju je kompanija Bemax dobila od početka ovog mjeseca. Vlada je početkom oktobra dodijelila toj kompaniji koncesiju za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na lokaciji Haj-Nehaj u Opštini Bar, piše Dan.

Bemax je dobio tu koncesiju na 30 godina. Prema zvanično objavljenim podacima, planirana godišnja eksploatacija i proizvodnja je minimum 50 hiljada metara kubnih kamena na lokaciji Haj-Nehaj.

Ukupan godišnji prihod planiran je u iznosu od 1,2 miliona EUR godišnje, po cijeni od 16,32 EUR po metru kumbnom ili 36,1 milion EUR prihoda za 29 i po godina, a na osnovu čega bi država ostvarila prihod po osnovu stalnog dijela koncesione naknade u iznosu od 2,5 miliona EUR.

Кad je u pitanju ležište Midova kosa ukupan godišnji prihod firme je planiran u iznosu od 503,4 hiljade EUR godišnje, ili 10,06 miliona EUR prihoda za 20 godina, a na osnovu čega bi država ostvarila prihod po osnovu stalnog dijela koncesione naknade u iznosu od 805,4 hiljade EUR, ili 40,3 hiljade EUR godišnje.

“Ukupna vrijednost investicionih ulaganja iznosi 3,7 miliona EUR, a planirano je da bude investirano u izradu projektne dokumentacije u iznosu od 50 hiljada EUR, a za potrebe snabdijevanja električnom energijom izgradnje trafostanice kao elektro radovi u iznosu od 33 hiljade EUR. Planirana su i ulaganja za saniranje pristupnog puta od magistrale do kamenoloma u iznosu od 198,6 hiljada EUR”, piše u vladinom dokumentu.

Kako se dodaje, značajna ulaganja su planirana u nabavku dodatne opreme i mehanizacije – mobilna betonjerka, drobilično postrojenje, bager gusjeničar, utovarivač, buldožer, damper, kiper, mikser, skladišta za smještaj eksploziva, cisterne i kontejnera za boravak zaposlenih u iznosu od 3,4 miliona EUR.

Pored već zaposlenog stručnog kadra, planirano je da se u toku ekspolatacije, za izvođenje planiranih radova zaposle još 24 radnika na eksploataciji – rudarski tehničari, rukovaoci rudarskih i građevinskih mašina, radnici na betonskoj bazi i drobiličnom postrojenju.

Najčitanije