fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke traže veće kolaterale

Banke traže veće kolaterale

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke koje posluju na crnogorskom tržištu pooštrile su uslove za odobravanje kredita u prvom kvartalu, pa su od stanovništva i privrede tražile veće kolaterale, dok su smanjile maksimalne iznose kredita koje su davale.

Banke su, osim toga, bile manje spremne da ulaze u potencijalno rizične projekte, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

Izmjena uslova kreditiranja posljedica je loše ekonomske situacije u zemlji, prouzrokovane pandemijom koronavirusa, zbog koje su bankari povećali oprez prilikom davanja kredita.

“Ekonomska situacija uticala je na rast rizika poslovanja. To znači da raste vjerovatnoća da jedan broj klijenata banaka neće biti u mogućnosti da otplati kredite u roku. U takvim uslovima banke dodatno vode računa o upravljanju kreditnim rizikom, da bi se smanjio potencijalni rast loših kredita. S druge strane, banke su i popustile određene uslove za odobravanje kredita poput produženja ročnosti kredita, kao i smanjenje naknada i provizija za određene kategorije preduzeća”, objasnili su u CBCG.

Oni su dodali da je pooštravanje kreditnih standarda prisutno u većini privreda u tranziciji.

Iz CBCG su kazali da rigorozniji zahtjevi ne znače smanjenje kreditne aktivnosti, već opreznije upravljanje kreditnim rizikom u uslovima visoke neizvjesnosti.

“U pitanju je lekcija koju su banke naučile iz globalne finansijske krize, kada je zbog neadekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u jednom trenutku 25 odsto odobrenih kredita bilo u kategoriji loših kredita”, rekli su iz CBCG.

Banke su na kraju aprila ukupno odobrile 3,29 milijardi EUR kredita stanovništvu i privredi, što je rast od 6,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Crnogorske komercijalne banke (CKB) Pobjedi su kazali da nijesu korigovali kreditne uslove za privredu i stanovništvo tokom prvog kvartala ove godine, ali da, ipak, posebnu pažnju obraćaju na pojedine sektore privrede prilikom kreditiranja.

“Uzimajući u obzir trenutnu izazovnu ekonomsku situaciju, određene privredne grane su predmet povećane pažnje prilikom procesa odobravanja kredita”, naveli su iz CKB-u, ne precizirajući o kojim se privrednim granama radi.

Sa druge strane, iz najveće banke u zemlji podsjećaju da, kroz različite mehanizme i proizvode, klijentima već duži period pružaju podršku za saniranje posljedica pandemije koronavirusa sa ciljem što bržeg oporavka i stabilizovanja poslovanja.

Da su banke na oprezu potvrđuju i u Erste banci. Oni, takođe, nijesu pooštravali uslove kreditiranja u prvom kvartalu, ali ne isključuju mogućnost revizije pravila kako bi povećali spremnost banke da dočeka nove okolnosti na tržištu.

“Usljed širokih efekata koronakrize, očekivana je veća opreznost sektora, jer je dio privrede i stanovništva pretrpio direktan ili indirektan uticaj krize koji se ogleda kroz smanjen potencijal za nova zaduženja u odnosu na period prije krize”, rekli su iz Erste banke.

Oni su objasnili da se, kao dio velike evropske bankarske grupacije, prilikom kreditiranja, uz standarde koje propisuje CBCG, vode i pravilima Erste grupe.

“U tom smislu, prilagođavanja su redovna aktivnost banke, a revizija pravila kreditiranja redovan godišnji proces. To može u konačnom, za određenu grupu klijenata ili proizvoda, rezultirati pooštrenim kriterijumima, ako revizija pokaže da je nužno promijeniti pravila jer performanse nijesu na nivou koji je očekivan, a u cilju zadržavanja kvaliteta na željenom nivou”, saopštili su iz Erste banke.

Oni su dodali da je moguća i relaksacija uslova kreditiranja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu