fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke očekuju ublažavanje standarda za stambene kredite

Banke očekuju ublažavanje standarda za stambene kredite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke u trećem kvartalu očekuju nastavak ublažavanja kreditnih standarda za mikro, mala i srednja preduzeća, dok je kod stanovništva moguće pooštravanje za potrošačke i ostale kredite, odnosno ublažavanje za stambene.

Savjet Centralne banke (CBCG) danas je na sjednici razmatrao Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi ovogodišnji kvartal, u kojem se navodi da su u tom periodu ublaženi kreditni standardi za privredu, posebno za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i za stanovništvo, osim segmenta stambenih kredita, gdje je evidentirano blago pooštravanje standarda.

„Prema očekivanjima banaka, u trećem kvartalu ove godine očekuje se nastavak ublažavanja kreditnih standarda za mikro, mala i srednja preduzeća. Što se stanovništva tiče, moguće je očekivati pooštravanje kreditnih standarda za potrošačke i ostale kredite, odnosno ublažavanje standarda za stambene kredite“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je razmatrao i Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal ove godine.

„Statistički podaci za ovaj period, u poređenju sa uporednim, ukazuju na oporavak privrede koji je posebno izražen u pojedinim sektorima, poput industrijske proizvodnje, trgovine, turizma i saobraćaja“, rekli su iz CBCG.

On su naveli da ohrabruju fiskalni podaci, posebno smanjenje gotovinskog deficita budžeta, koji je u prvoj polovini ove godine bio 54,2 miliona EUR niži u odnosu na uporedni prošlogodišni period.

Savjet je razmatrao i Izvještaj o kretanju cijena za drugi ovogodišnji kvartal u kojem je konstatovano da su potrošačke cijene u prvih šest mjeseci, u odnosu na isti prošlogodišnji period, u prosjeku više 1,2 odsto.

U dokumentu se navodi da modelska prognoza za kraj ove godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,4 odsto do 3,84 odsto, sa centralnom tendencijom od 3,1 odsto.

„Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od dva odsto do četiri odsto, pri čemu centralna projekcija iznosi tri odsto“, precizirali su iz CBCG.

Na sjednici je predstavljena i Informacija o analizi podataka dobijenih putem upitnika CBCG – Fintech: mapiranje fintech-a i finansijskog ekosistema u Crnoj Gori.

Iz CBCG su objasnili da su u tom cilju sproveli istraživanje koje je obuhvatilo banke, mikrokreditne finansijske institucije (MFI) i platne i institucije za elektronski novac koje posluju u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno u cilju sagledavanja stanja, nivoa razvoja i broja kompanija koje pružaju usluge iz fintech oblasti u Crnoj Gori, kao i stepena njihove primjene.

„Istraživanje je pokazalo da banke i druge anketirane institucije sarađuju sa više različitih kompanija u implementaciji novih tehnologija, uglavnom za potrebe digitalizacije internih procesa i razvoja digitalnih korisničkih servisa, dok je veoma mali dio posvećen oblasti fintech-a“, rekli su iz CBCG.

Konstatovano je da postoji značajan prostor za napredak i inovacije i razvoj, dok prepoznate prepreke, u vidu regulatornog aspekta, karakteristika tržišta i navika korisnika, zahtijevaju sveobuhvatne i koordinisane aktivnosti regulatornih institucija i cijelog fintech ekosistema.

Članovi Savjeta su pozdravili osnivanje CBCG Fintech Huba – regulatornog inovacionog centra, kao i organizaciju prvog CBCG Fintech Hackathona na temu Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori, koji će se održati krajem oktobra.

Članovi Savjeta su, osvrnuvši se na rezultate procesa procjene kvaliteta aktive (AQR) u Crnoj Gori koji su predstavljeni u srijedu, kazali da su zadovoljni stanjem i trendovima koji karakterišu bankarski sektor, kao i činjenicom da je potvrđena adekvatna kapitalizovanost na nivou sistema, te kvalitet politika upravljanja rizicima u bankama.

„Konstatovano je da su pozitivni trendovi u vidu rasta najvažnijih bilansnih pozicija nastavljeni i u periodu nakog 31. decembra 2019. godine, što je bio referentni datum za sprovođenje AQR-a“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio izmjene Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa, kojima se vrši tehničko prilagođavanje, na način da se preciziraju podaci koje su banke dužne da dostavljaju CBCG za potrebe ažuriranja registra.

Na sjednici su razmatrani i kvartalni izvještaji o poslovanju banaka i pružalaca finansijskih usluga na 30. jun ove godine, kao i izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za jun i jul.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije