fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke da snažnije odgovore izazovima vremena koje slijedi

Banke da snažnije odgovore izazovima vremena koje slijedi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Duško Marković pozvao je komercijalne banke da snažnije odgovore izazovima vremena koje slijedi, jer je zdrav klijent njihov interes, i dodao da će one imati podršku države.

Marković je tokom Premijerskog sata u Skupštini kazao da su banke u prethodna četiri mjeseca krize nastavile sa kreditiranjem i unijele dodatan novac u sistem, što je, kako je ocijenio, dobro.

“Međutim, nije dobro što je tokom ova četiri mjeseca neto rast kreditnog portfolija Investiciono-razvojnog fonda (IRF) prema privredi veći od rasta ostvarenog kod svih 13 komercijalnih banaka zajedno i to prema svim sektorima. Ne da nije dobro, nego bih rekao da je to nedopustivo”, poručio je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, objasnio da nije IRF prekomjerno finansirao, već da su komercijalne banke finansirale nedovoljno.

“Zato, pozivam komercijalne banke da snažnije odgovore izazovima vremena koje je pred nama. Od države će imati podršku, a zdrav klijent je njihov interes, ništa manji od interesa države i samih vlasnika kapitala”, dodao je Marković.

On je, na pitanje Konjevića zašto Vlada nije prihvatila lex specialis SDP-a o neobračunavanju kamata tokom trajanja moratorijuma na otplatu kredita, odgovorio da se neće baviti detaljnije pozitivnim i negativnim efektima moratorijuma na njegove korisnike.

“Reći ću samo sljedeće. Da nije imao ekonomski smisao i benefite, ne bi predmet moratorijuma bila gotovo polovina ukupne kreditne izloženosti banaka”, rekao je Marković i ponovio da teret ovog teškog vremena ne smije i ne može da podnese samo država.

On je ponovio da je u finalnoj fazi treći paket ekonomskih mjera na kojima su predano i posvećeno radili.

“Iako sadržajno orjentisan na razvoj i dugoročnu podršku sektorskim politikama, pripremili smo u najvećoj mogućoj mjeri odgovor i na sadašnji, nikad izazovniji, ekonomski trenutak”, saopštio je Marković.

Konjević je pitao i zašto su Vlada i vladajuća većina odbili zakonske predloge SDP-a koji se odnosi na smanjenje stope PDV-a za turističku i ugostiteljsku djelatnost, zbog čega je već četiri godine, kako tvrdi, prisutna činjenica o privilegovanim hotelijerima koji imaju povlašćeni poreski status.

Marković je rekao da Vlada neće zapostaviti socijalno ugrožene kategorije stanovništva i neće dozvoliti da im sadašnja kriza nametne dodatni teret na ionako skromne budžete.

“Neće Vlada zanemariti ni potrebe sektora turizma ni ostalih grana privrede kojima su podrška i pomoć najpotrebniji. Kao jedna od mjera razmatra se izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) u smislu smanjenja poreskih stopa za turističku i ugostiteljsku djelatnost u periodu krize i to pitanje se veoma detaljno analizira”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da zbog nezapamćene nelikvidnosti bankrot solventnih preduzeća i preduzetnika bude ceh koji će ugroziti cio sistem.

“Nema veće ekonomske štete nego kad zdrav i održiv privrednik bankrotira zbog trenutno nepovoljnih i nedovoljnih tokova novca”, zaključio je Marković.

Najčitanije