fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBankarski sektor dobro kapitalizovan i bez sistemskih problema

Bankarski sektor dobro kapitalizovan i bez sistemskih problema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijski sektor je pokazao dobru otpornost prema šoku koji je prouzrokovala pandemija koronavirusa, dok je bankarski dobro kapitalizovan i bez sistemskih problema, ocijenjeno je u izvještaju Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru.

Iz Centralne banke (CBCG) saopšteno je da je Odbor direktora MMF-a usvojio izvještaj Misije za Crnu Goru pripremljen nakon redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa članom četiri Statuta Fonda, u kojem su podržane aktivnosti na postepenom povlačenju mjera podrške koje je vrhovna monetarna institucija kreirala u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

„Realizacija Pregleda kvaliteta aktive (AQR), čiji su nalazi potvrdili stabilnost bankarskog sektora, ocijenjena je kao važno dostignuće. Istaknuto je da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, te da nijesu uočeni sistemski problemi“, navodi se u saopštenju.

Misija je u izvještaju ukazala i na, kako se dodaje, značaj početka primjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija, te pratećih podzakonskih akata, ne samo zbog usklađivanja regulative i nadzora sa pravnim okvirima EU i ispunjavanjanja preporuka Programa procjene finansijskog sektora (FSAP), već i zbog uspostavljanja osnova za uvođenje adekvatnih makroprudencijalnih instrumenata.

„U izvještaju je ukazano i na mogući rizik u vidu pogoršanja kvaliteta aktive u narednom periodu, pa je CBCG preporučeno da pažljivo prati poslovanje banaka, odnosno njihovo upravljanje ovim rizikom“, rekli su iz CBCG.

Nagli rast nekvalitetnih kredita ne bi narušio sistem, ali bi, kako smatraju, mogao negativno uticati na poslovanje pojedinačnih banaka.

„Takođe je data puna podrška aktivnostima CBCG na jačanju planiranja za vanredne situacije i kreiranju sanacionih planova za banke“, dodaje se u saopštenju.

Izvještaj se može preuzeti na sljedećem linku:
https://www.imf.org/en/News/Articles/2022/02/23/pr2249-imf-executive-board-concludes-2021-article-iv-consultation-with-montenegro

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije