fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAZK: Dodjela novca MA državna pomoć

AZK: Dodjela novca MA državna pomoć

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dodjela novca državnom avio-prevozniku kroz poseban Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Airlines (MA) je državna pomoć, navedeno je u rješenju Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

Oni zbog toga pokreću postupak ocjene usklađenosti tog zakona sa Zakonom o kontroli državne pomoći, pišu Vijesti.

Agencija je ovo rješenje donijela na sjednici od 3. septembra.

Njime je naloženo Ministarstvu saobraćaja da odmah po prijemu rješenja, obustavi dodjelu novca MA, do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Agencija je naložila Ministarstvu da im u roku od 30 dana dostavi propisani obrazac prijave državne pomoći, kao i sve dodatne raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći preduzeću MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Ukoliko Vlada ne bude zadovoljna na kraju tog postupka, može da podnese tužbu Upravnom sudu.

Posebnim zakonom za MA predviđeno je da država u kompaniju uloži dodatnih 155 miliona EUR, a cilj Vlade je bio da se to ne tretira kao državna pomoć, jer bi bilo u suprotnosti sa evropskim standardima i obavezama Crne Gore iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Najčitanije