fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAuto-put nazvati po princezi Kseniji

Auto-put nazvati po princezi Kseniji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pred odbornicima kolašinske Skupštine opštine već na narednoj sjednici naći će se incijativa odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Nikole Lakićevića da se auto-put Bar-Boljare, na dionici Podgorica-Mateševo, nazove po princezi Kseniji.

Lakićević u obrazloženju navodi da se radovi na prvoj dionici auto-puta bliže kraju i da je značajan dio te dionice na kolašinskoj teritoriji.

Zbog toga smatra da Skupština opštine Kolašin ima pravo da zaključkom uputi inicijativu, kojom bi predložila i naziv dionice puta Vladi, prenose Vijesti.

”Ksenija Petrović Njegoš (Cetinje, 22. april 1881 – Pariz, 10. mart 1960) bila je crnogorska princeza, ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović. Princeza Ksenija je bila je izuzetno obrazovana, darovita, karakterna, odvažna, principijelna i dostojanstvena dama koja je pored mnogih vještina upamćena kao prva žena vozač ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu. Vozila je automobil marke fiat 1100 koji je na poklon dobila od sestre Jelene”, piše u Lakićevićevom obrazloženju.

On je dodao da bi se takvim nazivom dionice auto-puta ukazalo poštovanje ljepšoj polovini crnogorskog društva i princezi Kseniji lično.

Lakićević smatra, kako je napisao, da je predlog za ime auto-puta sasvim dostojan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije