fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAustrija želi snažnije ekonomske odnose sa Crnom Gorom

Austrija želi snažnije ekonomske odnose sa Crnom Gorom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ambasada Austrije želi da još snažnije doprinese povezivanju privrednika Crne Gore i te države, poručio je austrijski ambasador u Podgorici, Karl Miler.

On je sa predsjednicom Privredne komore (PKCG), Ninom Drakić razgovarao o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije države.

Miler je kazao da ambasada želi još snažnije da doprinese povezivanju privrednika Crne Gore i Austrije, kao i da prilika za to može biti poslovni forum u okviru događaja koji se, u sklopu kampanje Refocus Austria, planira za proljeće. Ta kampanja predstavlja glavnu komponentu plana ekonomskog oporavka austrijske Vlade nakon pandemije.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da će u komunikaciji sa Privrednom komorom Austrije snažno doprinijeti organizaciji poslovnog foruma privrednika dvije države.

Miler je ukazao na potrebu intenzivnijeg uključivanja austrijskih kompanija na tenderskim pozivima koji se raspisuju u Crnoj Gori, naročito u projektima koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Sagovornici su se saglasili da zaštita životne sredine nudi mnogo mogućnosti za austrijske investicije, koje bi doprinijele harmonizaciji Crne Gore sa načelima EU u ovoj oblasti. Takođe, veliki prostor za saradnju crnogorskih i austrijskih kompanija postoji i u oblasti turizma, posebno imajuću u vidu potencijale sjevera Crne Gore.

Drakić je upoznala ambasadora sa organizacijom i aktivnostima PKCG, među kojima će jedna od najznačajnih aktivnosti u naredom periodu biti digitalizacija usluga ove asocijacije i podrška privredi u procesu digitalne transformacije. Ona je istakla da bi iskustva austrijske privredne komore bila dragocjena u tom procesu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije