fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAukcija radio-frekvencijskog spektra

Aukcija radio-frekvencijskog spektra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokrenuo je postupak javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz, za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

Savjet je na sjednici donio odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz navedenih opsega i usvojio dokumentaciju za javno nadmetanje, čime je zvanično počeo taj postupak.

„Agencija namjerava da postupak dodjele radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, kao drugu fazu dodjele raspoloživih radio-frekvencija za javne mobilne elektronske komunikacione mreže, sprovede uvažavajući načela objektivnosti, transparentnosti, nediskriminatornosti i proporcionalnosti, uzimajući u obzir i principe racionalnog korišćenja radio-frekvencijskog spektra, te vodeći računa o potrebi zaštite efektivne konkurencije na tržištu javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga i povećanja dostupnosti i kvaliteta usluga koje se pružaju korisnicima“, navodi se u saopštenju.

Strategija dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže je dizajnirana na način koji omogućava ostvarenje ciljeva, između ostalih, očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga, omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore i omogućavanje dostupnosti širokopojasnih usluga prenosa podataka odgovarajućeg kvaliteta na što je moguće većem dijelu teritorije Crne Gore.

Ciljevi su, kako je saopšteno, i obezbjeđivanje razvoja elektronskih komunikacionih usluga i infrastrukture za podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore i ostvarivanje prihoda za državni budžet od dodjele radio-frekvencija, koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra pri datim uslovima dodjele.

EKIP je, kako su kazali njegovi predstavnici, proces dodjele spektra iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz za javne mobilne elektronske komunikacione mreže oblikovala saglasno ciljevima koji se žele postići i uz potpuno uvažavanje stanja na nacionalnom tržištu, u transparentnoj proceduri zasnovanoj na najboljoj uporednoj praksi.

Regulator se, uzimajući u obzir postavljene ciljeve, te karakteristike i situaciju na tržištu elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, opredijelio da predmetni postupak dodjele radio-frekvencija sprovede metodom multiband aukcije spektra.

Radio-frekvencijski resursi koji su predmet dodjele će biti dostupni za implementaciju MFCN sistema uz potpunu primjenu principa tehnološke neutralnosti, što treba da dovede do njihove maksimalne valorizacije.

„Radio-frekvencije koje su predmet javnog nadmetanja se dodjeljuju za korišćenje na ekskluzivnoj osnovi na čitavoj teritoriji Crne Gore, u skladu sa uslovima datim u odgovarajućim planovima raspodjele radio-frekvencija“, objasnili su iz EKIP-a.

Period važenja odobrenja je 15 godina od dana izdavanja odobrenja.

Javno nadmetanje se sprovodi metodom multiband aukcije spektra u kombinovanom formatu jednostavnog clock nadmetanja (Simple Clock Auction) i nadmetanja putem zatvorenih ponuda (Sealed Bid Auction).

Kriterijum za izbor najpovoljnijih ponuđača je ponuđena cijena.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima svako zainteresovano preduzeće koje otkupi dokumentaciju za javno nadmetanje, a koje ima najmanje deset godina iskustva u implementaciji javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i pružanju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije