fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAnđušić: Stanje u pekarskoj industriji došlo do praga pucanja

Anđušić: Stanje u pekarskoj industriji došlo do praga pucanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trenutno stanje u pekarskoj industriji je došlo do praga pucanja i ukoliko Vlada uskoro ne preduzme konkretne mjere, sadašnja neodrživa situacija dovešće do teških posljedica za tu granu privrede i sve građane, saopštili su iz Demokratske partije socjalista (DPS).

Član Izvršnog odbora DPS-a, Mihailo Anđušić, kazao je da su od dolaska sadašnje vlasti cijene svih ulaznih sirovina u pekarskoj proizvodnji u kontinuitetu rasle, da bi danas dostigle vrtoglave visine.

„Od septembra prošle godine cijena brašna od 250 EUR po toni dostigla je rekordnih 400 EUR po toni. U istom periodu cijena kvasca i aditiva je skočila 50 odsto, a ulja 70 odsto, sa dodatnom tendencijom rasta kojoj se ne nazire kraj“, naveo je Anđušić u saopštenju.

Ako se, kako je rekao, uzme u obzir da je cijena energenata u stalnom porastu i da je samo u ovoj godini čak 14 puta došlo do promjene cijene goriva naviše, dolazi se do činjenice da je aktuelna vlast pekarski sektor dovela u tešku poziciju, te ugrozila njihovu egzistenciju i dalji opstanak.

„Zbog navedenog abnormalnog rasta inputa u procesu proizvodnje, neminovno da su predstavnici pekarske industrije prinuđeni da koriguju cijenu, što je direktna posljedica stanja do kojeg je dovela aktuelna Vlada“, matra Anđušić.

On je naveo da će, ako dođe do povećanja cijene hljeba, to biti direktan udar na budžet građana.

„Ukoliko pak do toga ne dođe, neminovno je da bi se došlo do situacije koja vodi ka tome da jedna grana privrede bude pred gašenjem“, zaključio je Anđušić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije