fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAnaliziraju mogućnost instant plaćanja preko telefona 

Analiziraju mogućnost instant plaćanja preko telefona 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) sprovodi neophodne aktivnosti na analizi optimalnog modela instant plaćanja i analizira mogućnosti beskontaktnog plaćanja na prodajnom mjestu, putem pametnog telefona, kao i slanje zahtjeva i iniciranje plaćanja kroz mobilnu aplikaciju, saopštili su njeni predstavnici.

Sistem instant plaćanja, kako su objasnili iz CBCG, dizajniran je da pruži brže i sigurnije platne usluge od tradicionalnih.

“Sa desetinama nacionalnih sistema za instant plaćanje, implementiranih širom svijeta, i sa još mnogo drugih koja su u fazi planiranja ili razvoja, instant plaćanja brzo postaju nova norma platnih transakcija. Osim bazične funkcionalnosti koju će koristiti banke, analiziraju se i potencijalni platni servisi koji će biti dostupni krajnjim korisnicima poput mogućnosti beskontaktnog plaćanja na prodajnom mjestu-PayPass kod kartičnih plaćanja, putem pametnog telefona, iniciranje plaćanja kroz mobilnu aplikaciju, kao i slanje zahtjeva za plaćanje”, rekli su Dnevnim novinama predstavnici CBCG.

Oni su naveli da dosadašnja iskustva ukazuju da će uspostavljanje sistema instant plaćanja proširiti pristup bankarskim uslugama, podržati ekonomski rast, pružiti alternative kartičnim platnim šemama i smanjiti upotrebu gotovine.

Iz CBCG su kazali da oblasti zaštite konkurencije, šeme bazirane na instant plaćanjima otvaraju tržišta za nove učesnike i stimulišu konkurenciju u pokretanju novih i inovativnih proizvoda kroz usluge bazirane na instant plaćanjima.

“Platne usluge su ključne za funkcionisanje vitalnih ekonomskih i društvenih aktivnosti, a stalni razvoj integrisanog unutrašnjeg tržišta putem sigurnog elektronskog plaćanja ključan je da bi se podržao ekonomski rast zemlje. Osiguralo bi se i da potrošači, trgovci i preduzeća mogu koristiti izbor i transparentnost platnih usluga i tako u cjelosti iskoristiti prednosti unutrašnjeg tržišta”, saopštili su predstavnici CBCG.

Instant plaćanja su, prema definiciji, elektronska rješenja za plaćanje u maloprodaji koja su dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 dana u godini.

Njihova karakteristika je neposredni kliring transakcija i odobravanje u korist računa primaoca plaćanja, sa potvrdom platiocu najduže u roku od nekoliko sekundi od iniciranja plaćanja.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...