fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmerički indeksi imali najteži sedmični pad u pet mjeseci

Američki indeksi imali najteži sedmični pad u pet mjeseci

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su oštro pale, jer inflacioni pritisci ne popuštaju, a centralne banke zbog toga povećavaju kamatne stope ili najavljuju da će to učiniti, što će usporiti rast svjetske ekonomije.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 4,6 odsto na 31.392 boda, dok je S&P 500 potonuo 5,1 odsto na 3.900 poena, a Nasdaq indeks 5,6 odsto na 11.340 bodova, prenosi Hina.

Najveći sedmični pad tih indeksa od januara najviše je posljedica nepopustljivo visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U petak je objavljeno da su u maju potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle 8,6 odsto, dok su analitičari očekivali isti rast kao u aprilu, 8,3 odsto.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da je inflacija u aprilu dostigla vrhunac, te da će njeni pritisci popustiti, ali i nade da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

„Nakon ovog izvještaja splasnula je nada da bi krajem ljeta mogao uslijediti zastoj u povećanju kamata. Jasno je da Fed zaostaje u pokušajima da stavi inflaciju pod kontrolu”, rekao je direktor u firmi Glenmede, Jason Pride.

Kako se inflacija kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 procentnih poena, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Očekuje se da će u junu i julu, a možda i u septembru, Fed dodatno povećati kamate za po 0,5 procentnih poena, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima snabdijevanja i usporavanja rasta najvećih privreda u svijetu.

Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks u minusu više od 18 odsto, pa je na rubu tržišta “medvjeda”, odnosno pada više od 20 odsto u odnosu na svoju rekordnu vrijednost.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice oštro pale, između ostalog zbog toga što je i Evropska centralna banka (ECB) najavila da uskoro počinje da zaoštrava monetarnu politiku.

Nakon redovne sjednice, u četvrtak je ECB objavila da će u julu ugasiti podsticaje ekonomiji eurozone i prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju, koja se u eurozoni kreće na rekordnim vrijednostima.

Premda su se takve poruke očekivale, najava mogućeg većeg nego što se očekivalo povećanja kamata u septembru pritisnula je tržište kapitala.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,9 odsto na 7.317 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,8 odsto na 13.761 poena, a pariski CAC 4,6 odsto na 6.187 bodova.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks ojačao je 0,2 odsto na 27.824 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije