fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmbasada Slovenije donirala pčelinjak Kući meda u Danilovgradu

Ambasada Slovenije donirala pčelinjak Kući meda u Danilovgradu

Danilovgrad, (MINA-BUSINESS) – Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker, uručio je crnogorskom Savezu pčelarskih organizacija tradicionalni slovenački pčelinjak, koji će uljepšavati dvorište Kuće meda u Danilovgradu.

Presker je pčelinjak uručio predsjedniku Saveza Radulu Miljaniću u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Stijovića.

“Takođe, u znak nastavka dobre saradnje dvije prijateljske države, zvaničnici su posadili sadnicu lipe ispred Kuće svih crnogorskih pčelara”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Presker je rekao da je značaj pčela nemjerljiv za društvenu zajednicu, održivi razvoj i čitavu planetu, pa je zbog toga potrebno još više podizati svijest građana o tom vrijednom insektu i najznačajnijem oprašivaču biljaka na planeti.

“Ova donacija je samo mali znak pažnje u okviru projekata koje Slovenija realizuje u okruženju za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom (EU)”, kazao je Presker.

Stijović je ocijenio da pčelarstvo u Crnoj Gori ima dobru perspektivu i da zato pčelari zaslužuju veću podršku u svakom pogledu.

“Ovo je sektor koji se intenzivno razvija i u kome može da se napreduje, s obzirom na to da naše podneblje raspolaže izvanrednim prirodnim resursima i destinacijama za proizvodnju vrhunskog organskog meda”, dodao je Stijović.

On je podsjetio da je resorno Ministarstvo realizovalo sve javne pozive i za ovu godinu, uz program unapređenja pčelarstva i ostale mjere podrške, izdvojilo oko 300 hiljada EUR.

Stijović se zahvalio Preskeru na svemu što Slovenija radi za Crnu Goru, naglasivši da je i ovaj znak pažnje plod dobre i intezivne saradnje koju prijateljske zemlje u kontinuitetu ostvaruju.

Miljanić je saopštio da je inicijativa da se 20. maj ustanovi kao Svjetski dan pčela potekla iz Slovenije i da se u Crnoj Gori već tri godine obilježava taj datum prigodnim manifestacijama koje afirmišu pčelarstvo, posebno kod mlađeg naraštaja.

“Nastavićemo sa tom praksom kako bi kod nas u ovoj oblasti primijenili znanja i iskustva razvijenih zemalja poput Slovenije”, rekao je Miljanić.

On je gostima predstavio ideju da se u okviru Kuće meda izgradi edukativni park sa pratećim sadržajima za polaznike predškolskog uzrasta i učenike koji bi imali svoje radionice za ispoljavanje kreativnih sposobnosti na temu pčelarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije