fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmandmani će imati isti efekat na poskupljenje cigareta

Amandmani će imati isti efekat na poskupljenje cigareta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Amandmani Ministarstva finansija na predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama će i dalje imati isti efekat na poskupljenje cigareta, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i dodao da partija neće podržati taj akt.

Medojević je rekao da je dodatno akcizno i poresko opterećenje na cigarete, nakon prvobitnog predloga povećanja akciza, iznosilo 52 centa po paklici, što bi u praksi značilo povećanje od 60 centi po paklici u maloprodajnim objektima.

„Korekcijom koju je Vlada najavila amandmanima, dodatno akcizno i poresko opterećenje sada iznosi 45 centi, što na kraju ne znači ništa za potrošače, jer će cijene svih cigareta biti podignute 50 centi, što je jutros većina distributera potvrdila“, naveo je Medojević u saopštenju.

Amandmani Ministarstva će, kako tvrdi, i dalje imati isti efekat na poskupljenja i time pad tržišta i poreskih prihoda za 10,5 miliona EUR, umjesto očekivanog rasta.

„Vlada nema podršku PzP-a, jer ovo vodi uništavanju legalnog tržišta i ne postoji jasan plan suzbijanja crnog tržišta“, dodao je Medojević.

On tvrdi da Vlada deficit u budžetu može najbrže nadoknaditi vraćanjem novca iz ilegalnih u legalne tokove duvana i duvanskih proizvoda, a ne povećanjem akciza na cigarete.

„Ukoliko bi se u legalne tokove povratilo makar 250 tona od ukupno 500 tona, računajući da se za tu količinu plati trenutna minimalna akciza od 73,25 EUR na hiljadu cigareta, država bi mogla da prihoduje potrebnih 18,3 miliona EUR samo od akcize, plus dodatnih 5,2 miliona EUR na ime poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, smatra Medojević.

On je ocijenio da je pozitivna odluka Vlade da poveća visinu akcize i način obračuna na bezdimne duvanske proizvode, ali da je nepotrebno da se to radi u više koraka.

Medojević je kazao da je upravo zbog jako niske akcize na bezdimne duvanske proizvode, država samo u prošloj godini izgubila preko dva miliona EUR prihoda.

„Usvajanjem predloženog povećanja akcize na cigarete uslijedilo bi povećanje maloprodajnih cijena cigareta minimum 50 centi po paklici, a prema nekim najavama i 60 centi. Samim tim, dolazi do znatnog povećanja razlike u maloprodajnim cijenama u odnosu na zemlje u okruženju, što će dovesti do ekspanzije takozvanog “mravljeg šverca”, odnosno unos cigareta preko individualnih prelazaka granice, autom ili autobusom“, tvrdi Medojević.

On je saopštio da će razlika u cijeni u odnosu na Albaniju, Makedoniju i Kosovo iznositi preko jedan EUR po paklici.

„Imajući u vidu trenutnu uredbu da svaki putnik može da unese po dvije šteke cigareta, računica je vrlo jednostavna i svako ko bude imao priliku, iskoristiće je, posebno vozači autobusa i kamiona. Čak i ako se uvede uredba da po svakom putniku može da se unese po dvije paklice, to je praktično nemoguće iskontrolisati jer bi to stvorilo ogromne gužve na graničnim prelazima“, poručio je Medojević.

On je naveo da je, kada su u pitanju cigarete, jedino razumno rješenje da se nastavi primjena postojećeg akciznog kalendara, a da se povećanje akcize pomjeriti za januar naredne godine.

„Država mora snažno da udari na ilegalno tržište, jer se tamo trenutno nalazi preko 50 miliona EUR prihoda“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, stav privrede i velikog broja narodnih poslanika je jasan, a to je borba protiv crnog tržišta i njegovo zaustavljanje.

„Svako ko zna makar nešto o biznisu u duvanskoj industriji, zna da su potrošači izuzetno cijenovno osjetljivi i da samo cent razlike u cijeni moze opredjeliti kupovinu jeftinijih cigareta. Posebno kada se radi o situaciji da istu cigaretu treba da plate na trafici dva puta skuplje nego na ulici. Bez radikalnog suzbijanja crnog tržišta cigareta podizanje akciza je sulud potez Vlade“, zaključio je Medojević.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...