fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAgrobudžet predstavljen u primorskim opštinama

Agrobudžet predstavljen u primorskim opštinama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su Agrobudžet za ovu godinu poljoprivrednim proizvođačima u Baru, Ulcinju i Herceg Novom.

Iz resornog Ministarstva su rekli da je preko 250 zainteresovanih proizvođača informisano o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku.

„Predstavljene su sve mjere, koje su kao i uvijek do sada kreirane u saradnji i zajedničkom radu sa poljoprivrednim proizvođačima. Time se iz godine u godine stvaraju bolji uslovi za uspješno korišćenje podrške, što doprinosi povećanju i modernizaciji proizvodnje na gazdinstvima“, navodi se u saopštenju.

Na prezentaciji je istaknuto i ovogodišnje značajno povećanje iznosa opredijeljenog za Agrobudžet, kao i činjenica da je svaki iznos podrške povećan deset, 20 ili 30 odsto.

Poljoprivrednici tih primorskih opština naročito interesovanje iskazali su za realizaciju mjera za razvoj maslinarstva, podršku pčelarstvu i mogućnostima podrške za rješavanje infrastrukturnih projekata, kao i realizaciju mjere koja se odnosi na očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi, ali i za stočarsku proizvodnju.

„Prisutni su pozvani da prate objavu javnih poziva, a izražena je i spremnost da se organizuju i dodatne obuke i radionice u cilju sto uspješnije realizacije mjera podrške“, dodaje se u saopštenju.

U cilju razvoja maslinarstva, kako su mnogobrojni korisnici podrške već i naviknuti, podržavaće se priprema zamljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada, nabavka opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, nabavka sistema za navodnjavanje, izgradnja podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije.

Prisutnima su predstavljenje i tri nove mjere, a interesovanje je vladalo i za mjeru za podršku mladim poljoprivrednicima. Takođe veliko interesovanje iskazano je za dodatne mjere podrške za direktna plaćanja, jednokratnu podršku, kao i za dodjelu besplatnih plastenika.

Kroz dalji razgovor i diskusiju proizvođačima je sugerisano da se udružuju, modernizuju proizvodnju i unapređuju kvalitet, kako bi prevazišli izazove u pogledu konkurentnosti i plasmana proizvoda.

Proizvođači su iskazali veliko interesovanje za novi set mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojim će se proizvodnja žitarica sa postojećih 250, odnosno 260 EUR za mlade proizvođače podržati sa dodatnih 250 EUR po hektaru (ukupno 510 EUR po hektaru), kao i za besplatnu dodjelu 2,5 hiljada plastenika, vaučere za registrovane proizvođače od po 200 EUR, kao i za dodatnu podršku od 150 EUR po hektaru uz predviđenih 250 EUR po hektaru za proizvodnju kasnog krompira.

Na prezentaciji je istaknuta važnost stalne komunikacije i informisanja proizvođača sa procedurama, kako bi što više njih ostvarilo pravo na podršku, što je u ove dvije opštine olakšano s obzirom na regionalne kancelarije savjetodavnih službi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije