fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAerodrome očekuju ozbiljni gubici

Aerodrome očekuju ozbiljni gubici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore, koji su prošlu godinu završili sa gubitkom od deset miliona EUR, i ove godine će se suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima, saopštili su predstavnici kompanije.

Gubici u avio-industriji, koja je među djelatnostima najviše pogođenim pandemijom koronavirusom i koji se mjere milijardama EUR, negativno su uticali na poslovanje Aerodroma, koji su prošle godine imali gubitak od deset miliona EUR, nakon 2019. godine u kojoj je zabilježen profit od 14 miliona, piše Dan.

U januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine opsluženo skoro pet puta manje putnika na aerodromima Podgorica i Tivat, prihodi su pali skoro tri puta, dok su rashodi manji oko 17 odsto. U poređenju za januarom prošle godine, realizovano je četiri puta manje letova.

„Januar prošle godine predstavljao je najuspješniji početak godine od svih u nizu
postojanja preduzeća. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 72,8 hiljada putnika, dok je u Tivtu taj broj iznosio 25,9 hiljada. U odnosu na januar 2019. godine zabilježen je rast broja putnika od oko 17 odsto, što nam je davalo za pravo da očekujemo rekordno poslovanje u svim segmentima“, rekli su predstavnici Aerodroma Crne Gore.

Oni su dodali da je kriza koja je nastupila zbog pandemije onesposobila funkcionisanje kompanije, ali i avio-industriju u cijelom svijetu.

„Zbog zatvaranja većine evropskih zemalja za putovanja, pa samim tim i aerodroma usljed veoma složene epidemiološke situacije, broj putnika u januaru ove godine je na tivatskom aerodromu 2,84 hiljade, dok je na podgoričkom bio 19,6 hiljade“, kazali su iz Aerodroma.

U januaru ove godine kompanija je prihodovala 479 hiljada EUR, dok je prošle godine prihod bio 1,43 miliona. Rashodi u prvom mjesecu ove godine iznosili su 1,3 miliona EUR, dok su prošle godine bili skoro milion i po.

„Na Aerodromu Podgorica u januaru prošle godine je realizovano 465 letova, dok je u prvom mjesecu ove godine ostvareno 159. Na Aerodromu Tivat na početku prošle godine opslužena su 163 vazduhoplova, a u januaru ove 46 aviona“, precizirali su Aerodroma Crne Gore.

Iz kompanije su na pitanje da li su usvajali finansijski plan i šta očekuju u ovoj godini, odgovorili da je nezahvalno prognozirati situaciju sa kojom se svi prvi put suočavaju.

„Procjene analitičara su da će se u drugoj polovini godine avio-saobraćaj vratiti na 60 do 70 odsto 2019. godine, ali situaciju Aerodroma Crne Gore dodatno opterećuje gašenje Montenegro Airlinesa. Do osnivanja nove kompanije i sagledavanja načina na koji će ona funkcionisati, do vakcinisanja dijela populacije koja bi mogla da napravi značajan iskorak u putovanjima i transportu, te najzad do momenta kada će Evropa otvoriti svoje granice – nemamo mnogo razloga da vjerujemo da ćemo optimalno poslovati“, saopštili su iz kompanije.

Najčitanije