fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAdvokati prihvataju poziv Vlade na razgovore

Advokati prihvataju poziv Vlade na razgovore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokatska komora Crne Gore prihvatiće poziv Vlade za nastavak pregovora o elektronskoj fiskalizaciji, iako njeni predstavnici tvrde da nijesu tačni navodi Ministarstva finansija i socijalnog staranja da su ih više puta pozivali na sastanke.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, kazao je da Ministarstvo nastavlja sa negativnom medijskom kampanjom, koju advokati doživljavaju kao pokušaj njihove javne diskreditacije.

„Nijesu tačni navodi Ministarstva da su advokati među najvećim poreskim dužnicima i da pokušavaju da budu izuzeti od plaćanja poreza, kao i da je Komora pozivana na pregovore od kada je počela obustava pružanja pravne pomoći“, naveo je Begović u saopštenju.

On je dodao da su advokati iznenađeni da im Ministarstvo upućuje poziv za nastavak pregovora putem medija i da ih zakazuje za sredinu sljedeće sedmice.

„Time još jednom pokazuju nespremnost da u potpunosti razumiju ulogu i značaj advokature, kao i štetne posljedice koje građani i pravni poredak trpe zbog obustave pružanja pravne pomoći, do koje je došlo uslijed nerazumijevanja Ministarstva”, kazao je Begović.

On je rekao da advokati, uprkos svemu, prihvataju poziv Vlade i da je pozivaju na zajedničko rješavanje spornog pitanja.

„U tom cilju, smatrali bi obostrano korisnim da Vlada za pregovore delegira pojedince sa odgovarajućim pravnim znanjem i iskustvom, kao garanciju uvažavanja osnovnih principa važećeg pravnog poretka”, naveo je Begović.

On je poručio da je za Advokatsku komoru neprihvatljivo svako rješenje koje bi značilo ugrožavanje načela ustavnog poretka i vladavine prava.

“Još jednom naglašavamo da advokati ne traže da budu oslobođeni ili na bilo koji način privilegovani u odnosu na ispunjenje poreskih obaveza. Naprotiv, svaki način evidencije i naplate poreza koji ne ugrožava nezavisnost advokature i koji je u skladu sa njenom ustavnom ulogom u pravosudnom sistemu, advokatima je prihvatljivo. U tim dijelu Komora je iskren, ozbiljan i dobronamjeran sagovornik, s tim što očekujemo da i Vlada nastavku pregovora pristupi na isti način, koji bi isključio kršenje Ustava, ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa, principa vladavine prava i pravnog u cjelini”, zaključio je Begović.

Najčitanije