fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAdvokati od danas u štrajku

Advokati od danas u štrajku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokatska komora koja danas zvanično stupa u štajk naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Vijesti pišu da se to navodi u Uputstvu za postupanje advokata tokom protesta upozorenja sa obustavom rada koje je objavljeno na sajtu komore.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ta djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

“Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu i neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima”, piše u Uputstvu.

Advokati, kako je objašnjeno, tokom obustave rada mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenata iili zastarom.

“Odredbom člana 89 stav 1 tačka četiri Statuta Advokatske komore utvrđena je kao teža povreda dužnosti advokata neizvršavanje odluka Advokatske komore”, dodaje se u Uputstvu.

Odluka o štrajku je dostavljena svim advokatima, sudovima i tužilaštvima, kao i ministarstvima pravde i finansija.

Iz Advokatske komore je objašnjeno da na taj način advokatura brani dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost na kojima se temelji postojanje te profesije.

Iz Ministarstva finansija je sredinom prošle sedmice, nakon posljednje runde neuspjelih pregovora, saopšteno da nema mogućnosti da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji, te da on mora biti jednak za sve.

“Država je uradila sve da se olakša primjena zakona, a uzimajući u obzir sve dosadašnje aktivnosti i da je dio ovih obveznika već prešao na ovaj sistem, ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti za izmjenu propisa u smislu izuzimanja ove djelatnosti iz predmetne zakonske norme”, saopšteno je iz Ministarstva.

Projektni tim za primjenu elektronske fiskalizacije je, kako su dodali, uporno i predano sarađivao sa predstavnicima mnogih djelatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primjeni zakona.

Najčitanije