fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAddiko banka održala kontinuitet u poslovanju

Addiko banka održala kontinuitet u poslovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Addiko banka Podgorica je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji preduzela sve mjere prevencije i zaštite, održavajući kontinuitet u poslovanju i pružajući podršku zajednici, saopštio je glavni izvršni direktor Christoph Schoen.

On je kazao da je jako zadovoljan što je Addiko banka utabala put moderne i digitalne banke.

“Upravo sada se pokazalo koliko je digitalizacija bitan dio uspješne poslovne strategije, koja je dovela do promjena koje se ogledaju u transformaciji bankarskog poslovanja i očekivanja klijenata”, naveo je Schoen u saopštenju.

Prema njegovim riječima, svi se sada nalaze u veoma izazovnom vremenu, punom neizvjesnosti i promjena, kada je zdravlje i sigurnost klijenata, zaposlenih i partnera prioritet.

“U trenutku kada se borimo sa najvećim izazovom po ljudsko zdravlje u ovom milenijumu, hrabrost i nesebična angažovanost zdravstvenih radnika je zaista neprocjenjiva, ali dugujemo zahvalnost i poštovanje i onima koji su ovih dana takođe u prvim redovima i u službi građana – policiji, apotekarima i prodavcima”, dodao je Schoen.

On smatra da je sada posebno važno da smo tu jedni za druge, da smo povezani i da komuniciramo.

“Ovih dana je to potrebnije nego ikada, jer su novonastale okolnosti pogodile društvo u cjelosti. Humanost i solidarnost, kao i transparentna i pravovremena komunikacija, su ono što će nas još više zbližiti i pomoći nam da zajedno prevaziđemo izazove sa kojima se suočavamo”, poručio je Schoen.

On je sve partnere i građane pozvao da, pored zvanične veb stranice coronainfocg.me, prate i sajt Addiko banke, jer tu mogu da pronađu sve aktuelne informacije značajne za klijente.

“Objavili smo preporuke i mjere u situaciji borbe protiv koronavirusa, kao i informacije o posebnim mjerama za olakšavanje finansijskih poteškoća naših klijenata uzrokovanih ovom pandemijom, kojima se omogućava odlaganje plaćanja obaveza po kreditu”, rekao je Schoen.

Na sajtu banke mogu se pronaći i informacije o radnom vremenu poslovnica, kao i uputstva o korišćenju digitalnih kanala – Addiko Mobile mobilnog bankarstva, Addiko EBank i Addiko Chat banking na Viberu.

Najčitanije