fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović pitao Pejovića da li je sarađivao sa Greenfieldom i njegovom kompanijom...

Abazović pitao Pejovića da li je sarađivao sa Greenfieldom i njegovom kompanijom EGFE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vicepremjer Dritan Abazović pitao je vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, da li sa njegovim kompanijama sarađuje izraelski državljanin Michael David Greenfield, protiv kojeg se, kako tvrdi, vode istrage za pranje 150 miliona EUR.

„Prije nego što prekinete komunikaciju sa mnom, najljubaznije bih Vas zamolio da mi odgovorite samo na još jedno pitanje – da li su u kompanijama grupacije Uniprom postojale višemilionske transakcije sa Michaelom Davidom Greenfieldom i njegovom kompanijom EGFE“, pitao je Abazović u odgovoru na današnje reagovanje Pejovića.

On je rekao da to pita iz jednog sasvim jednostavnog razloga.

„Naime, sudeći prema podacima od naših međunarodnih partnera iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), protiv Greenfielda je pokrenuta međunarodna istraga, jer se sumnja da je vodio najveću finansijsku prevaru u Izraelu, tešku preko 150 miliona EUR. Postoji sumnja da je preko kompanije EGFE i svojih ličnih računa, plasirao novac i u Crnu Goru“, kazao je Abazović.

On je podsjetio na činjenicu da je u avgustu američki sud naredio oduzimanje imovine Greenfieldu.

„S tim u vezi, želim da Vas obavijestim o sljedećem, ako već to ne znate. Gospodin Lior Dagan, imenovan od izraelskih sudova da predvodi globalne napore za povraćaj novca koji je pronevjerio Greenfield, počeo je aktivnosti zapljene njegove imovine u Crnoj Gori. U novembru se Dagan upisuje kao osnivač i ovlašćena osoba u dvije crnogorske kompanije u kojima je Greenfield bio izvršni direktor. Adresa obje kompanije je Beogradska 10, na kojoj se nalazi i hotel Ziya, koji je u vlasništvu Uniprom hotela. Dozvolite da primijetim da će biti zanimljivo kada se na istoj adresi, u Vašem hotelu, sretnete sa čovjekom koji zapljenjuje imovinu Vašeg poslovnog partnera“, naveo je Abazović.

On je Pejoviću poručo da „ima toga još“.

„Znate da je kompanija Uniprom white bauxite Nikšić do jula bila u vlašnistvu kompanije Uniprom Nikšić. U junu dolazi do promjene i 100 odsto vlasnik postaje kompanija Central European investments Podgorica. Jedan od osnivača te kompanije je Greenfiled. Kompanija Uniprom white bauxite je od tadašnje Vlade 2019. godine dobila 30-godišnju koncesiju za bijeli boksit i kamen, čija se finansijska vrijednost mjeri desetinama miliona EUR“, precizirao je Abazović.

On je, stoga, još jednom ponovio isto pitanje da li su Pejovićeve kompanije imale višemilionske transakcije sa Greenfieldom i njegovom kompanijom EGFE.

„Na kraju, gospodine Pejoviću, očigledno je da imate milione razloga da budete nervozni. Ja sam potpuno relaksiran, kao što vidite, i za razliku od Vas, kod mene ste uvijek dobrodošli. Pitanje je kome će biti zabranjeno da slobodno šeta Crnom Gorom kada globalni istražni napori, zbog pronevjernog novca građana Izraela, dođu do Crne Gore“, poručio je Abazović.

On je rekao da Vlada u punom kapacitetu stoji na raspolaganju prijateljima iz Izraela i SAD-a, kako bi pronašli svaki cent njihovih građana, što je još jedna potvrda odličnih odnosa.

„O ovim saznanjima ću obavijestiti ambasade Izraela i SAD-a u Crnoj Gori, pa se dobro pripremite za novog američkog Stalnog pravnog savjetnika za korupciju i organizovani kriminal, koji će naredne godine posjetiti Crnu Goru. Poštujemo to što oni štite interese i novac svoje države, ali dozvolite da i mi isto uradimo za našu Crnu Goru“, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije