fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Ne možemo vječito da spašavamo privatne kompanije

Abazović: Ne možemo vječito da spašavamo privatne kompanije

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Opstanak Kombinata aluminijuma (KAP) značajan je za crnogorsku ekonomiju, ocijenio je vicepremijer Dritan Abazović i dodao da se, ipak, ne mogu vječito spašavati privatne kompanije.

On je rekao da se nada da će svi akteri pokušati da prevaziđu trenutnu situacju u kojoj se našla aluminijumska kompanija.

„Mislim da je važno da KAP opstane, jer je to jako značajna stvar za ekonomiju. Međutim, ne možemo ni mi da spašavamo vječito privatne kompanije. Ako može da im se da neki benefit koji ne bi ugrozio drugi dio sistema, nemam ništa protiv. Isto tako, oni moraju da znaju da su bili svjesni da u jednom trenutku preuzimaju preduzeće koje umnogome zavisi od međunarodnog tržišta“, rekao je Abazović novinarima u Skupštini.

Predstavnici nikšićkog Uniproma ranije su, zbog nepostizanja dogovora sa Elektroprivredom (EPCG) oko cijene struje za KAP, najavili da će gašenje fabrike početi sjutra. U međuvremenu su ponudili EPCG da preuzme upravljanje KAP-om na godinu, nakon čeka su iz elektroenergetske kompanije odgovorili da prema postojećem Statutu nijesu registrovani za obavljanje djelatnosti proizvodnje aluminijuma, napominjući da je izmjena tog akta u nadležnosti većinskog vlasnika, čiji je predstavnik Vlada.

Abazović je podsjetio da su preduzete određene aktivnosti i da je postojao zajednički sastanak na nivou Vlade i EPCG o iznalaženju rješenja.

„Kada je rječ o preuzmanju, to je ideja koja je proistekla od KAP-a, odnosno Uniproma, ako sam dobro sve shvatio. Dakle, oni su rekli da su spremni da u jednom trenutku ustupe fabriku Elektroprvredi na upravljanje“, kazao je Abazović.

On je ocijenio da je KAP malo specifičan za Crnu Goru, jer se radi o značajnom udjelu u crnogorskom bruto domaćem proizvodu (BDP).

Abazović je podsjetio da je to izvozno orjentisana industrija, da generiše mnogo ljudi koji rade u KAP-u i sa tom fabrikom, kao i da bi njegovo gašenje izazvalo značajne negativne finansijske efkete koji su planirani za narednu godinu.

„U tom kontekstu ne smatram neracionalnim, iako ideja jeste malo čudna, da ako je to jedino rješenje, da se ide prema tom rješenju“, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije