fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Crna Gora treba da vrati robne rezerve

Abazović: Crna Gora treba da vrati robne rezerve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora treba da vrati robne rezerve, koje su ukinute početkom 2000. godine, ocijenio je premijer Dritan Abazović.

On je na sjednici Vlade, na kojoj je razmatrana Informacija o izrađenoj Studiji o potrebi formiranja robnih rezervi u Crnoj Gori, sa predlogom za izradu dvije dodatne studije koje će razraditi sistem funkcionisanja Agencije za strateške rezerve, kazao da je to vrlo važna aktivnost.

“Vraćamo robne rezerve koje su nevjerovatnom odukom ukinute negdje početkom 2000. godine. Drago mi je što se ovom procesu pristupilo sistematski i inkluzivno. Crna Gora treba da vrati robne rezerve. Vidjeli smo situaciju kada je bila korona i kada je bila velika trka oko toga da li će biti dovoljno namirnica, tako da za svaku situaciju ozbiljna država treba da bude spremna”, naveo je Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, podsjetio je da su ranije potpisani sporazumi sa trgovačkim lancima koji su, u jednom periodu, davali sigurnost robnih rezervi.

On je napomenuo da se ipak mora napraviti neki ozbiljniji sistem.

Đurović je saopštio da je na osnovu potpisanog ugovora iz jula prošle godine za nabavku usluge izrade Studije opravdanosti formiranja robnih rezervi u Crnoj Gori između Ministarstva i Ekonomskog fakulteta, predata njena finalna verzija.

Nakon toga je projektni tim predstavio Studiju resornim ministrima koji su dali svoje komentare, a uslijedila je i prezentacija crnogorskoj privredi.

“Na osnovu tih sugestija predložena je izrada dvije dodatne studije, kojima će se uraditi detaljna analiza skladišnih prostora u privatnom vlasništvu, teritorijalnog aspekta organizacije robnih rezervi, kapaciteta za smještaj ljekova i medicinskog materijala i nafte i naftnih derivate, kao i analiza organizacione strukture Agencije za strateške rezerve Crne Gore”, rekao je Đurović.

On je dodao da bi u daljem postupku trebalo sve te stvari definisati, kako bi se sagledali smještajni i logistički kapaciteti kojima država raspolaže i najbolje valorizovali potencijali.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije