fbpx
NaslovnicaMINA Business5G će otvoriti prostor za nove pravce u ekonomskom razvoju

5G će otvoriti prostor za nove pravce u ekonomskom razvoju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tehnologija 5G će pružiti osnov za digitalizaciju i automatizaciju u mnogim područjima ljudske djelatnosti, što će doprinijeti značajnom povećanju produktivnosti i otvoriti prostor za nove pravce u ekonomskom razvoju, ocijenio je izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić.

„Kao što je auto-put bitna i osnovna infrastruktura za povezivanje zemlje i ekonomski rast, tako je 5G i povezanost zemlje superbrzim komunikacijskim vezama osnovni infrastrukturni uslov za digitalnu budućnost zemlje. Mi stoga ulažemo u budućnost Crne Gore“, rekao je Udovičić u intervjuu agenciji Mina-business.

Komentarišući planove kompanije u vezi sa 5G mrežom, Udovičić je kazao da se u Crnogorskom Telekomu za uvođenje te tehnologije pripremaju na različite načine, već nekoliko godina.

„Prije nešto više od dvije godine smo odlučili da testiramo kapacitete naše 4G mreže i u realnim uslovima smo postigli brzine od 925 mega bita po sekundi (Mbps), dvostruko veće od prethodno izmjerenih u zemlji. Postizanjem ovih rekordnih brzina u mobilnoj mreži napravili smo važan iskorak na putu ka 5G, ali i pokazali da naša 4G mreža korisnicima može da ponudi i nove mogućnosti“, smatra Udovičić.

On je rekao da se Telekom, kao kompanija koja je tehnološki lider u Crnoj Gori, tada obavezao da će nastaviti sa ulaganjima u razvoj mreže, kako bi država mogla da iskoristi sve prednosti koje donose nova generacija mobilnih komunikacija.

„Zahvaljujući tom opredjeljenju, Telekom je u junu prošle godine prvi u Crnoj Gori uspješno testirao 5G mrežu u takozvanim „realnim uslovima“ na sjeveru zemlje. Naša želja je da komercijalizacija 5G mreže u Crnoj Gori prati evropske trendove, a put do pune primjene može biti duži ili kraći, u zavisnosti od regulatornih uslova koji za puštanje 5G u komercijalni rad budu postavljeni pred operatere i nas kao industriju“, rekao je Udovičić.

Prema njegovim riječima, praksa evropskih zemalja pokazala je da su za komercijalni 5G potrebna velika ulaganja operatora.

S jedne strane postoje ulaganja u novi frekvencijski spektar, a tu su značajna ulaganja u mrežnu opremu, kako bi se 5G usluge isporučila što većem broju ljudi u Crnoj Gori u što kraćem roku.

„Za pun potencijal 5G mreže biće nam potrebno pet do deset puta više antenskih lokacija na takozvanim malim baznim stanicama. Za nas, kao industriju, obje stavke podrazumijevaju značajna sredstva, a kada govorimo o investicijama, naši kapaciteti, kao i kapaciteti drugih igrača na tržištu, su jasno ograničeni“, objasnio je Udovičić.

Stoga se u Telekomu nadaju da će naknade za frekvencijski spektar biti puno niže, kako bi se u kompaniji mogli posvetiti ulaganju u drugom smjeru, u opremu, i tako ubrzali pokrivanje zemlje 5G mrežom.

„Crna Gora zbog svoje veličine može imati zavidan nivo 5G pokrivenosti godinu nakon javne odluke o dodjeli frekvencijskog spektra operatorima. To je naša velika prednost, koju ćemo, nadam se, iskoristiti“, poručio je Udovičić.

Kada je o benefitima 5G tehnologije riječ, njih, kako je dodao, treba posmatrati u srednje do dugoročnom periodu.

Prema riječima Udovičića, 5G sigurno donosi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) kroz novu vrijednost koja će se formirati u industrijama poput senzorike u najširem smislu, zatim automatizacije industrijskih procesa, smart city rješenja, upravljanja potrošnjom električne energije, parkinga, javne logistike u gradovima, sigurnosti.

„Donijeće takođe i novu produktivnost u poljoprivredi i zdravstvu, pa će efikasniji monitoring u poljoprivredi smanjiti gubitke u prozvodnji, a u zdravstvu će recimo hirurg iz Norveške moći da operiše pacijenta u Crnoj Gori, i obrnuto, kao da je tu u zemlji“, kazao je Udovičić.

Komentarišući poslovanje u prošloj godini, Udovičić je rekao da očekuju dobre rezultate.

„Kao kompanija čijim se akcijama trguje na berzi ne možemo u ovom trenutku izaći sa konkretnim brojkama, ali mogu da kažem da smo zadovoljni rezultatima istraživanja o korisničkom zadovoljstvu koje smo i javno objavili, a razumno smo optimistični da ćemo jednako zadovoljni biti i kada zaključimo cijelu prošlu godinu“, kazao je Udovičić.

On je naveo da je kompanija u prošloj godini postavila dvojaki cilj.

„To je da ostanemo predvodnici procesa digitalizacije kao kompanija koja svim korisnicima u zemlji omogućava da se povežu na sve dostupne online servise, a da pritom zadovoljstvo naših korisnika uslugama koje pružamo bude na najvišem nivou. Smatram da smo bili uspješni na oba plana, sudeći po rezultatima koje smo postigli“, saopštio je Udovičić.

Kada je riječ o korisničkom iskustvu, Crnogorski Telekom, kako je objasnio, svoju strategiju u osnovi bazira na stavu „turn customers into fans“, što znači da u korisnicima žele da imaju više od korisnika.

„Želimo da nas, zbog našeg odnosa prema njima, uvijek i bez razmišljanja mogu svima preporučiti. Zahvaljujući tome, u prošloj godini smo više puta dobili priznanje da smo broj jedan na tržištu po zadovoljstvu korisnika mobilnim i fiksnim uslugama, a sami korisnici su posebno istakli performanse mreže Telekoma, pouzdanost i stabilnost fiksnih servisa, brzinu mobilnog interneta i novu ponudu mobilnih servisa i uređaja“, rekao je Udovičić.

On je podsjetio da su tokom prošle godine realizovali jedan od najzahtjevnijih projekata, posmatrano kako iz produktnog tako i iz regulatornog ugla, a to je predstavljanje eTrust usluga povjerenja Crnogorskog Telekoma.

„Na taj način smo građanima, privredi i javnom sektoru učinili dostupni elektronski potpis i pečat i njihovu verifikaciju. Ovaj u potpunosti digitalni servis razvijen je u skladu sa svim relevantnim zakonima, dok naš data centar, sagrađen po najzahtjevnijim standardima industrije i Deutsche Telekom grupe, omogućava još veću sigurnost i čuvanje podataka u Crnoj Gori“, saopštio je Udovičić.

On je dodao da u kompaniji žele da tu, i slične usluge, promovišu dok ne postanu standard u cijeloj zemlji.

„To radimo tako što razvijamo servise koji neće postati suvišni u bliskoj budućnosti, jer o potrebama partnera razmišljamo na dugi rok i pravimo rješenja po mjeri njihovih biznisa, bilo da je riječ o elektronskoj fiskalizaciji, cloud call centru, digitalnoj arhivi i računovodstvu. Važno nam je da crnogorskoj privredi i javnom sektoru na raspolaganju budemo najprije kao savjetnici, kroz širenje perspektive, a zatim i kao pružaoci usluga“, rekao je Udovičić.

Na pitanje kakvo očekuje poslovanje u ovoj godini, Udovičić je odgovorio da živimo u vrijeme kada je teško davati bilo kakva predviđanja.

„Ja se nadam da će se pandemija Covid-19 smiriti, nadam se da će nam sezona biti dobra, još bolja od sezone prošle godine. Nadam se stabilnom i predvidivom regulatornom okruženju s kojim ćemo moći planirati, što je trenutno i slučaj. Nadam se i da ćemo zajedno s kolegama iz industrije i javne uprave zajedno planirati i lansirati 5G priču, na jedinstven način u Crnoj Gori“, zaključio je Udovičić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije