fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Vraćanje institucionalnog reda je prioritet narednih parlamentarnih izbora

Živković: Vraćanje institucionalnog reda je prioritet narednih parlamentarnih izbora

Podgorica, (MINA) – Prioritet narednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je vraćanje institucionalnog reda i nastavak evropskog puta kako bi što prije dostigli evropske standarde, kazao je vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković.

Živković je u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu rekao da je potrebno spustiti tenzije koje proizvode sve više nemilih događaja u društvu.

“Uz puni fokus na evropsku povezanost mislim da u mandatu naredne vlade možemo okončati pregovore sa Evropskom unijom. Ipak, ovo će biti moguće samo ukoliko u toj Vladi bude participirala DPS sa svojim tradicionalnim partnerima”, smatra Živković.

On je kazao da vjeruje da će ih građani svojim glasom učiniti dovoljno društveno-politički relevantnim za tako nešto.

Upitan da li će se za parlamentarne izbore ujediniti sve procrnogorske opcije, uz pomoć manjina, Živković je rekao da će forma izbornog nastupa zavisiti od zajedničkog dogovora.

“Koji će biti isključivo postignut na osnovu zajedničke procjene optimalnog modela – odnosno modela koji će bloku donijeti najveći broj mandata”, dodao je Živković.

On je kazao da su u toku istraživanja javnog mnjenja koja će pažljivo sagledati a potom sa partnerima donijeti odgovarajuću odluku.

Govoreći o tome da li očekuje novi zakon o državljanstvu, Živković je rekao da ne misli da će bilo koja većina pristupiti donošenju takvog zakona.

“Ne očekujem da se takav predlog zakona nađe u proceduri. Ukoliko se ipak pokaže da su moja očekivanja suviše optimistična – građanska Crna Gora će pružiti adekvatan odgovor”, kazao je Živković.

Komentarišući navode određenih crnogorskih analitičara da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić pritisnut da prizna nezavisnost Kosova pa bi Crna Gora mogla biti “kompenzacija” Srbiji za Kosovo, Živković je kazao da o sudbini Crne Gore odlučuju isključivo njeni građani.

“Za suverenost zemlje, odnosno, za pravo da sami odlučujemo o sopstvenoj budućnosti mukotrpno smo se izborili u prethodnim decenijama. Dakle, Crna Gora ne može – sve i da takvi naumi postoje, biti kompenzacija bilo kome za bilo šta. To je još jedna od tekovina politike DPS-a”, rekao je Živković.

Odgovarajući na pitanje kakva su očekivanja nakon prezimanja DPS-a, Živković je kazao da preuzimanje vođstva u stranci za njega predstavlja odgovornost i obavezu koja podrazumijeva očuvanje stabilnog rejtinga partije koja je u najizazovnijim vremenima uspjela da usmjerava procese u Crnoj Gori u skladu sa državnim interesom.

Živković je rekao da očekuje da partija bude najjača na političkoj sceni i nakon predstojećih izbora.

“Očekujemo da ćemo svojim programom targetirati one teme i probleme koje građani prepoznaju i koji se tiču njihovog ukupnog kvaliteta života”, rekao je Živković.

Komentarišući to što je na čelo stranke došao nakon odlaska Mila Đukanovića, Živković je kazao da je „pečat“ Đukanovića na svim istorijskim postignućima savremene Crne Gore kao i na svim pobjedama partije u protekle tri decenije.

“Zahvaljujući Đukanoviću Crna Gora je ne samo povratila nezavisnost i suverenost, već je uprkos svojoj veličini uspjela da postane regionalni faktor stabilnosti i lider u procesu evropskih integracija”, naveo je Živković.

On je rekao da značaj Crne Gore u međunarodnim okvirima nikad nije bio veći.

“Sve to samo je dio onoga što je Đukanović svojim liderstvom u DPS-u učinio za Crnu Goru. Dakle, preciznije bi bilo reći da je nasljeđe Đukanovića, zapravo kamen oko nogu onima koji već dvije i po godine pokušavaju da unište temelj države”, poručio je Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije