fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Vlada danas mora da padne

Živković: Vlada danas mora da padne

Podgorica, (MINA) – Vlada premijera Dritana Abazovića izgubila je podršku zbog napuštanja evropske agende, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković i poručio da Vlada danas mora i treba da padne.

Živković je u Skupštini, na sjednici na kojoj će poslanici glasati o nepovjerenju Vladi, kazao da je propuštena šansa da se iskoristi podrška u parlamentu i deblokiraju institucije i da uz pomoć partnera Crnu Goru učine sposobnom da do 2025. godine bude članica Evropske unije (EU).

„Očigledno zbog toga što su postojale neke druge teme i obaveze“, dodao je Živković obrazlažući inicijativu.

On je podsjetio da se od normativnih prioriteta podrazumijevalo da se dogovorom dođe do izbora čelnih ljudi u pravosuđu, a da je od političkih prioriteta prvi bio borba protiv organizovanog kiriminala i korupcije, kao i restrukturiranje pregovaračkih timova.

„Umjesto toga vidjeli smo da danas Crna Gora nema deblokiranje pravosudne institucije, nema izabranog nijednog sudiju Ustavnog suda, nemamo izabrane ugledne pravnike u Sudskom savjetu“, naveo je Živković.

Kako je rekao, pitanje je zašto ne postoje dvije trećine, “jer je premijer očigledno pristao na ucjene i uslove od Demokratskog fronta (DF) koji je trebalo da bude dopuna za te dvije trećine”.

„Umjesto da ste pristali na uslovljavanja, mi danas nemamo deblokiran proces koji se odnosi na deblokadu pravosuđa. Suština je da ste vi pristali na ucjeni onih koji nijesu imali povjerenja u Vas“, rekao je Živković.

Kako je kazao, Abazović je danas nelegitmni premijer, i umjesto evropskog postao je bivši premijer.

„Umjesto političkog odgovora, koji bi podrazumijevao podnošenje ostavke, jer ste pozivali Zdravka Krivokapića, danas nemam političku ozbiljnost i principijelnost“, naveo je Živković.

On je rekao da se danas opet svjedoči pokušaju da se napravi neka nova politička kalkulacija, koji bi trebalo da revitalizuje neke prethodne većine.

Prema riječima Živkovića, moraće se ići na izbore na kojima će se napokon izabrati stabilna politička vlada, jer Crna Gora više nema prava ni na jedan politički eksperiment.

„Zbog toga, Vaša Vlada danas mora i treba da padne, jer je to politička odgovornost u smislu zaštite nacionalnih interesa Crne Gore“, rekao je Živković.

On je dodao da vjeruje da će o inicijativi svi duboko razmisliti i da je neophodno što prije utvrditi datum izbora, kako bi razriješili sve dileme, formirali političku vladu koja će se baviti svim izazovima pred kojima se nalazi crnogorsko društvo.

Abazović je kazao da se svakako mora poći na izbore, prije ili kasnije.

On je ponovio da je inicijativa podnijeta zato što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Da ste nakon glasanja o Sudskom savjetu podnijeli inicijativu, naši poslanici bi se pridružili“, rekao je Abazović i dodao da su prijetili da će, ako se potpiše Temeljni ugovor, srušiti Vladu.

Kako je kazao, DPS je unio konfuziju u domaću i međunarodnu javnost i fokus prebacio na to da li će Vlada opstati i da li ima većinu.

„Više buke je bilo oko opštine Zeta, nego oko Temeljnog ugovora“, rekao je Abazović.

On je kazao da je lako pričati neistine i pozvao DPS da kažu koji od političkih prioriteta nije ostvaren.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nikad otkad je Crne Gore nije bila značajnija“, ocijenio je Abazović.

On je rekao da je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala bio Zoran Lazović koji je, prema njegovim riječima, važno ime za današnju sjednicu, kao i Milivoje Katnić koji je bio na čelu specijalnog državnog tužilaštva.

„Pašće Vlada, ali će danas da se iznesu neke činjenice koje će valjati u narednom periodu da vidite kako organizovani kriminal i šverceri cigareta komanduju ovom državom 30 godina“, rekao je Abazović.

On je kazao da ga ne vrijeđa kampanja koju DPS protiv njega i dio medija koji imaju „fašističku notu“ i kojima od prvog dana smeta što je on “pripadnik manjinskog naroda”.

„Ja sam premijer koji donosi teške odluke, danas se možda ujedinite svi u mržnji, ali je nit između ljubavi i mržnje tanka, sljedeći put ujedinite se u ljubavi“, poručio je Abazović.

Živković je pozvao Abazovića da ne manipuliše, da se ne „krije“ iza Temeljnog ugovora i da ne bude garant opstanka tog ugovora.

„Ovdje postoje institucije koje garantuju šta je ispravnost određenih postupaka i te institucije će to provjeravati“, rekao je Živković.

On je rekao da se u državnom poslu emocije moraju isključiti i da se mora baviti isključivo o onome što je državni interes.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...