fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŽensko preduzetništvo važan zamajac u razvoju ukupnog ekonomskog rasta

Žensko preduzetništvo važan zamajac u razvoju ukupnog ekonomskog rasta

Berane, (MINA-BUSINESS) – Žensko preduzetništvo predstavlja važan zamajac u razvoju ukupnog ekonomskog rasta, ali je potrebna odlučnija volja države i drugih subjekata da tu oblast pomognu sa konkretnim novčanim sredstvima, ocijenio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Centar kreativnih vještina, Slobodan Tomašević.

Tomašević je kazao da je žensko preduzetništvo tek krenulo da se razvija posljednjih par godina u Crnoj Gori i da je, uz finansijsku podršku države, ali i drugih subjekata, značajnu ulogu u jačanje te oblasti imao i civilni sektor.

“Nevladine organizacije su kroz razne vidove obuka, seminara i radionica, uspjele da za relativno kratko vrijeme uliju povjerenje kod dobrog dijela ženske populacije i da ih ohrabre da samostalno pokrenu svoj biznis i hrabro zakorače na svoj preduzetnički put”, rekao je Tomašević agenciji Mina-business.

Osim toga, kako je dodao, važan faktor u razvoju ženskog preduzetništva imaju i mediji, koji sve više pažnje poklanjaju toj grani ekonomije.

“U tom smislu žensko preduzetništvo predstavlja važan zamajac u razvoju ukupnog ekonomskog rasta, koji će sve više dobijati na značaju u vremenu koje je pred nama”, smatra Tomašević.

Govoreći o barijerama, Tomašević je saopštio da je veliki problem žena preduzetnica strah od neuspjeha i nedovoljna informisanost o načinima na koje mogu da pokrenu sopstveni biznis.

Prema njegovim riječima, žene bi trebalo da imaju neku vrstu psihološke podrške i ohrabrenja da uđu u preduzetničke vode, kako bi imale manje sumnje u sebe, a više vjere da će uspjeti da ostvare svoj preduzetnički cilj.

“Kada bi se pojedinačno ženama više pričalo i davalo na značaju, u smislu da one u svakom pogledu mogu parirati bilo kom muškarcu, pa biti čak i uspješnije od njih, onda sam apsolutno siguran da bi dobar dio žena preduzetnica pravio fantastične rezultate u poslu kojeg bi pokrenule same”, tvrdi Tomašević.

Pored toga bi, kako smatra, na državnom nivou trebalo pokrenuti poseban dio kreditnih sredstva namijenjen za žensko preduzetništvo i to ono ozbiljno, u smislu većeg broja zaposlenih i slično.

“Sa druge strane, one žene preduzetnice koje tek planiraju da se bave nekim biznisom, ili da ostvare neku svoju ideju, treba pomagati sa manjim bespovratnim finansijskim sredstvima, što bi za njih predstavljao vjetar u leđa da se dodatno pokrenu i ostvare, bez straha da nekom nešto moraju da vrate ako slučajno ne uspiju u svojoj biznis namjeri”, saopštio je Tomašević.

Na pitanje koliko su nadležne institucije u državi spremne da pomognu u ekonomskom osnaživanju žena i pružanju podrške za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva, Tomašević je odgovorio da država sigurno ima dobre namjere i želje da pomogne svakom pojedincu, a ne samo ženama, u ostvarenju njihovih poslovnih poduhvata i planova.

“Međutim, osim dobre namjere i želje, treba da postoji jasna strategija, definisan plan i obezbijeđena finansijska sredstva, koja bi pratila takvu strategiju i ispunila zacrtani plan za razvoj ženskog preduzetništva”, rekao je Tomašević.

U konačnom, kako je dodao, treba da postoji samostalan, ozbiljan i adekvatan nadzorno-logistički organ, koji bi pratio svaki vid poslovnih poduhvata, kontrolisao način trošenja dodjeljenog novca, ali i bio neka baza za logističku pomoć u slučaju da bilo kojoj ženi preduzetnici to zatreba u ma kom smislu.

Tomašević je kazao da se u Centru kreativnih vještina trude da što više promovišu žensko preduzetništvo kroz razne vidove nagrada i priznanja koja dodjeljuju u sopstvenoj režiji.

“Na taj način želimo da damo poseban doprinos, ali i priznanje, upravo onim ženama koje su same pokrenule posao i koje ga uspješno održavaju i godinama nakon njegovog pokretanja. O takvim ženama treba što više pisati, treba ih svakodnevno medijski promovisati i u krajnjem od njih treba učiti i dobiti dosta korisnih savjeta koji mogu biti od velike pomoći za buduće žene preduzetnice”, saopštio je Tomašević.

Takođe, kako je naveo, u Centru kreativnih vještina se trude da potencijalnim ženama preduzetnicama pomognu tokom razvijanja njihovih poslovnih ideja i to kroz koristan savjet, pravovremenu informaciju u smislu administrativno-tehničkih barijera ili kroz konkretnu obuku u smislu pisanja biznis plana.

Govoreći o preporukama za poboljšanje razvoja ženskog preduzetništva, Tomašević je poručio da je neophodna jača i odlučnija volja države i drugih subjekata da posebno istaknu i pomognu tu oblast preduzetništva sa konkretnim i kontinuiranim novčanim sredstvima tokom cijele godine.

“Potrebno je i snažnije i upornije podsticanje žena da samostalno pokrenu svoj posao, ali na način da prilikom pokretanja istog neće biti same i da će imati apsolutnu podršku i pomoć drugih važnih i ključnih subjekata, koji su neizbježni prilikom relizacije njihovih biznis ideja”, zaključio je Tomašević.

Najčitanije