fbpx
NaslovnicaCrna GoraZavršena rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi

Završena rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi

Podgorica, (MINA) – Održavanjem izbora u jednom danu smanjile bi se tenzije i uštedjeli resursi, smatraju predstavnici vlasti, dok iz opozicije tvrde da parlamentarna većina tim predlogom pokušava da spriječi političku štetu, svjesna da će biti poražena u opštinama gdje su zakazani izbori.

U parlamentu je završena rasprava o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno je da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine, a poslanici će se o tom aktu izjasniti naknadno.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je cilj predloženih izmjena zakona pokušaj da se spriječi politička šteta koja bi nastala po vladajuću većinu.

Prema njegovim riječima, postoje pravni i politički razlozi da se o toj tački ne raspravlja.

On je podsjetio da je predsjednik države Milo Đukanović 14. septembra raspisao lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i o izboru odbornika i poslanika.

„Predloženim zakonom pokušava se unijeti nesigurnost u pravni sistem i pravni poredak“, smatra Živković.

Kako je naveo, svaka nova većina koja se konstituiše u parlamentu može svaki sljedeći put da smisli neki politički razlog da odloži lokalne izbore, onako kako nekome to politički odgovara.

Živković je kazao da se ne radi ni o kakvim političkim tenzijama.

„Da je ovoj parlamentarnoj većini bio cilj smirivanje tenzija, oni bi izbore u Nikšiću i Herceg Novom odložili za proljeće naredne godine. Nećete valjda reći da su sada veće tenzije nego što su bile u Nikšiću“, naveo je Živković

On je rekao da je i Evropska komisija upozorila da odluka o održavanju lokalnih izbora u jednom danu treba da bude zasnovana na međupartijskom konsenzusu i koordinisana kroz skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

„Je li ovo plod dogovora i konsenzusa između opozicije i vladajuće većine? Ovo je politička samovolja političke većine. Ako vam je to cilj, srećno bilo, ali zbog toga ćete snositi konsekvence“, poručio je Živković.

On je istakao da je politička većina svjesna da će biti poražena u sve tri opštine, kao i na vanrednim parlamentarnim izborima ako bi bili raspisani.

Kako je naveo, u sistemu gdje ne funkcioniše vladajuća većina, i gdje za nju vlada ne postoji, prirodno je da se raspišu izbori.

„Da ste sigurni u pobjedu, vi biste te izbore raspisali. Ali vi nemate političku petlju krenete na premijera i da mu uskratite povjerenje, jer se bojite povratka proevropskih snaga na vlast“, istakao je Živković.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je rekao da predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i način podnošenja takvog akta najbolje oslikavaju situaciju u državi.

Prema njegovim riječima, takva situacija poziva na što hitniji dijalog.

“Da li je inciijativa bila da izbjegnu loš rezultat neću komentarisati. Neću komentarisati spornost akta s pravne strane, jer je neustavan“, dodao je on.

Ibrahimović je rekao da se predlagač pozvao na izvještaj Evropske komisije i naveo da bi volio da zna da li su slali akte evropskim partnerima na usklađivanje i kako su dobili ocjenu.

„Bojim se da ovo nije put, čak i pored upozorenja od međunardone zajednice da imamo dijalog svih političkih aktera, predlagač je izbjegao da se dogovaramo u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva“, kazao je on.

Ibrahimović je rekao da je BS za objedinjavanje izbora, ali ne na jednostran način.

„Treba da pokrenemo rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, dogovorimo zakone, termin izbora, uz nadgledanje međunarodnih partnera. Sve drugo je mučenje demokratije i ugrožava evorpski put naših građana i njihovu egzistenciju“, poručio je Ibrahimović.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović rekao je da bi se objedinjavanjem lokalnih izbora izbjegla mogućnost da građani šetaju od opštine do opštine, već da glasaju samo u jednoj, tamo gdje žive.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da su predložene izmjene neustavne.

“Zbog načela retroaktivnosti, suprotnog pravnog principa – što od početka nije valjalo, vremenom se ne može osnažiti, i suprotno onome što Ustav garantuje – da građani biraju i da budu birani“, dodala je Vuksanović Stanković.

Ona smatra da se parlamentarna većina boji da izađe na izbore u Mojkovcu, na Cetinju i u Petnjici jer će izgubiti.

Vuksanović Stanković je navela da je predloženim izmjenama derogirana odluka Skupštine iz decembra prošle godine o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

“Kome je jedan od zadataka definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u jednom danu. Vi ste na sebe uzeli da sprovodite pravnu hajdučiju i ovim načinom tjerate nas iz Odbora“, rekla je ona.

Vuksanović Stanković je poručila da se SDP zalaže da održavanje lokalnih izbora bude u jednom danu, ali u skladu sa Ustavom.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar rekao je da je objedinjavanje lokalnih izbora standard demokratije i da to parlamentarna većina pokušava da ostvari.

Prema njegovim riječima, objedinjavanje izbora nije palo s neba, već da je taj projekat, kao jedna od stavki izbornih reformi, predstavljen 2018. godine u Briselu.

On je rekao da su tada od evropskih zvaničnika dobii podršku.

„Ja mogu da se razumijem da se ne usaglasimo oko metodlogije, a nadam se da nijedan poslanik ne dovodi u pitanje da građani glasaju u jednom danu na lokalnim izborima“, kazao je Konatar.

On je rekao da je objedinjavanje izbora potrebno kako bi se manje vremena provodilo u izbornim kampanjama.

“Da manje energije trošimo na predizborna prepucavanja, a da svu svoju energiju i znanje usmjerimo kako da građani žive bolje, kako da Crna Gora postane naredna članica EU“, poručio je Konatar.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao je da je apsurdno da su oni koji su podržali izmjene Zakona, predali liste za učešće na izborima u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

„Ovaj zakon je politički zakon, plašite se rezulatata u ove tri opštine. Da se parlamentarna većina sastala prije raspisivanja izbora, onda bi se moglo govoriti o odlaganju“, rekao je Sekulić.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da iz dva segmenta gleda na izmjene Zakona – pravnog i političkog.

„U dijelu prava je jasno da se urušava pravni sistem“, rekao je on.

Mugoša je podsjetio da mandat odbornika traje četiri godini i da se može skratiti u skladu sa zakonom, a ne produžavati.

On je rekao da se izbori zakazuju 15 dana od dana isteka mandata.

„Predlagači su svjesni da su eventualne izmjene mogli da urade jedino kroz izmjene Zakona o odbornicima i poslanicima, i to su svjesno zaobišli jer im treba dvotrećinska većina“, kazao je on.

Mugoša je rekao da parlamentarna većina pokušava da promijeni Zakon jer ima strah od izbora.

„Jer vas je strah od suverenističkih glasova na Cetinju i manjinskih glasova u Petnjici, i onda će nekom da izblijedi etiketa da je građanski orjentisan“, dodao je on.

Poslanica Crno na bijelo Božena Jelušić ocijenila je da je objedinjavanje izbora prilika da partije ne budu stalno u kampanji, već da se bave građanima.

„Pravimo jedan korak koji je načelno dobar ali nije dovoljno spretan, a plašim se da će imati problem svog legitmiteta i legaliteta“, rekla je ona.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović smatra da je Zakon “politički, antiustavni bezobrazluk koji se rijetko događa u bilo kojem parlamentu”.

“Ovo je odgovor na ono što se desilo na Cetinju 4. i 5. septembra“, rekao je Popović navodeći da niko ne bi odlagao izbore da nije bilo tih događaja kada su, kako je rekao, poraženi građani Cetinja i kad je crnogorska država doživjela veliki poraz.

Poslanik Albanske koalicije Jednoglasno Fatmir Đeka rekao je da je rasprava zakasnila jer se zna kad su morali biti održan izbori.

“Nakon što su partije parlamentarne većine predale liste za učešće na izborima, ova saga je završena. Jedino preostaje da se dogovorimo o izmjenama zakona koje se tiču odlaganja izbora u Ulcinju i Beranama“, rekao je on.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović je kazala da vladajuća većina ne želi dogovor ni dijalog.

„Ovo je pitanje je trebalo da bude riješeno u okviru Odbora za reformu izbornog zakonodavstva“, rekla je ona.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak kazala je da je javni interes da se objedine lokalni izbori, posebno u „ovako nalektrisanoj atmosferi“.

„Nije stvar ko ima kakav rejting jer se neće ništa promijeniti do proljeća u rezultatskom smislu, a neke stvari će biti jasnije i manje će se zloupotrebljavati sa obje strane kada izbori budu objedinjeni“, dodala je ona.

Bošnjak je rekla da je vrlo važno da građani shvate da nije stvar ničijeg rejtinga.

„Već je stvar da bude građanski mir i da se izbori ne zloupotrebljavaju za još veće podjele“, rekla je Bošnjak.

Ona je rekla da je to što su predali liste za učešće na predstojećim lokalnim izborima iz razloga da bi učestvovali na izborima na proljeće, ako bi se sada odložili.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije