fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa ovu godinu projektovan oporavak od 10,5 odsto

Za ovu godinu projektovan oporavak od 10,5 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period od ove do 2023. godine (PER 2021), u kojem je za ovu godinu projektovan rast od 10,5 odsto.

Iz Vladine službe za odnose sa javnošću saopšteno je da je projekcija makroekonomskih pokazatelja za period od ove do 2023. godine bazirana na pretpostavci djelimičnog oporavka privredne aktivnosti, povratka na pretkrizni nivo i daljeg ekonomskog rasta.

“U skladu sa djelimičnim održanjem investicione aktivnosti i započinjanjem novog ciklusa, uz značajno visoki rast izvoza i privatne potrošnje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će prosječna realna stopa ekonomskog rasta u periodu od ove do 2023. godine iznositi 7,6 odsto.

“Pri čemu je za ovu godinu projektovan snažan oporavak od 10,5 odsto, dok su za sljedeću i 2023. projektovane stope rasta od 6,5 odsto i 5,8 odsto, respektivno”, rekli su iz Vlade.

Navodi se da se osnovna pretpostavka scenarija zasniva na očekivanjima da je u prvoj polovini ove godine prijetnja od zaraze znatno umanjena.

“Dok je istovremeno stečen određeni kolektivni imunitet, uz veliki broj vakcinacija, pa se na bazi toga pruža osnova za brži oporavak i rast u ovoj i godinama koje slijede”, rekli su iz Vlade.

Oni su kazali da se najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u ovoj godini odnosi na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 odsto nivoa iz 2019.

Navodi se da se glavni cilj fiskalne politike u narednom srednjoročnom periodu odnosi na stvaranje uslova za postepeni oporavak naplate javnih prihoda u skladu sa projektovanim rastom makroekonomskih indikatora i mjera usmjerenih na stvaranje uslova za povećanje javnih prihoda kroz redefinisanu poresku politiku.

“Što uz smanjenje diskrecione javne potrošnje i smanjenje izdvajanja u dijelu kapitalnog budžeta (prouzrokovanog završetkom izgradnje prioritetne dionice autoputa) treba da dovede do balansiranosti javnih finansija u srednjem roku i opadanje javnog duga počev od ove godine do nivoa od 69,9 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2023”, kaže se u saopštenju.

Program je dokument u kome Vlada predstavlja ekonomsku politiku Crne Gore za ovu godinu i srednjoročni period i osnova je za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom (EK) u procesu integracije u Evropsku uniju (EU).

“PER 2021 sadrži srednjoročni makrofiskalni okvir, uz prateću agendu od 20 strukturnih reformi, koje su usklađene sa prioritetima definisanim u nacionalnim dokumentima, nacionalnim i regionalnim strategijama, ključnim dokumentima u procesu pristupanja, smjernicama EK i zajedničkim preporukama sa Ministarskog dijaloga iz Brisela”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da program sadrži tri ključna poglavlja: 3 – Makroekonomski okvir, 4 – Fiskalni okvir i 5 – Strukturne reforme.

Iz Vlade su rekli da se u poglavlju 5 PER detaljno identifikuju prepreke konkurentnosti i ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore, u srednjeročnom periodu.

“U tom kontekstu, adekvatan set reformskih mjera predstavlja posebno poglavlje u programu i koncipirano je na način da, odgovarajući na preporuke EK, kreira prostor za prevazilaženje uočenih prepreka, ali i preventivno djeluje na njihovo nastajanje u srednjem, pa i dugom roku”, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, agenda strukturnih reformi sadrži set od 20 konkretnih i adekvatno pozicioniranih prioritetnih strukturnih reformi u osam oblasti.

To su oblasti – energija i saobraćaj, poljoprivreda, industrija i usluge, poslovni ambijent i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna transformacija, reforme vezane za ekonomsku integraciju, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada i socijalna zaštite i inkluzija, uključujući zdravstvenu zaštitu.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o pripremi Predloga fiskalne strategije Crne Gore za period od ove do 2024. godine.

Navodi se da, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Fiskalnom strategijom Vlada predstavlja ekonomsku i razvojnu politiku koju će sprovoditi u periodu trajanja mandata.

U diskusiji je istaknuto da je to prvi strateški dokument Vlade kojim će se i formalno utvrditi strateški cilj ekonomske politike, kako bi se uz pametan, održiv i inkluzivan rast unaprijedilo ukupno društveno-ekonomsko stanje u Crnoj Gori.

Vlada je donijela i odluku o obrazovanju radne grupe za pripremu Predloga fiskalne strategije za period od ove do 2024. godine.

Vlada je donijela uredbu o izmjenama uredbe o bližem postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase.

Iz Vlade su kazali da se izmjenama vrši preciziranje postojećih rješenja kojim se predviđa da, radi očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase, poreski obveznik predaje ovlašćenom servisu poresku registar kasu u roku od pet dana, od dana prelaska evidentiranja prometa preko elektronskog naplatnog uređaja i o tome obavještava organ uprave nadležan za naplatu poreza.

Uredbom je predviđeno i da nakon očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase memorija se uništava, osim ako ovlašćeni službenik Uprave prihoda uoči nepravilnosti u vezi sa stanjem fiskalne memorije poreske registar kase.

“Usvojene su informacije o dopuni 1 finansijskih sporazuma za 2014. i 2015. godinu, koji se odnose na IPA II Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014–2020. kao i na IPA II Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014–2020”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada prihvatila predložene dopune finansijskih sporazuma kojima se, zbog pandemije COVID-19, a uz odobrenje EK, produžava trajanja izvršenja i operativni implementacioni period zaključenih finansijskih sporazuma za jednu godinu, kako bi se osigurala izvjesnost u pogledu završetka aktivnosti na odobrenim projektima.

Najčitanije