fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVujović: Ne postoji garancija da manjinska vlada neće biti vlada kontinuiteta

Vujović: Ne postoji garancija da manjinska vlada neće biti vlada kontinuiteta

Podgorica, (MINA) – Ne postoji nijedna garancija da manjinska vlada, ukoliko bi bila sastavljena samo od partija nacionalnih manjina, koalicije Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije (SNP), ne bi bila vlada kontinuiteta sa Vladom Zdravka Krivokapića, makar po strateškim pitanjima, smatra analitičar Zlatko Vujović.

On je objasnio da, prije svega, misli na odnos prema Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Rusiji.

Vujović je ocijenio da ukoliko SNP dobije poziciju „ključnog igrača“, onda se dovodi u pitanje kompletna spoljnopolitička orijentacija države, ali i brojna unutrašnja pitanja.

“SNP bi mogao da bude u vladi, koja bi bila prozapadna i proevropska, isključivo u situaciji da pokriva neke manje značajne funkcije, sa kojih ne bi mogli da dovedu u pitanje proevropsku i prozapadnu orijentaciju te vlade“, kazao je Vujović agenciji MINA.

On je ocijenio da je mandatar Dritan Abzaović propustio šansu, makar do sada, da napravi precizan dogovor oko toga zašto bi neke političke partije, koje ne participiraju u vladi, podržavali tu vladu.

Vujović je rekao da nije optimista i da ne vidi razloge zašto bi suverenističke partije, Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), dale podršku vladi u kojoj ne bi participirale ako ne dobiju snažne garancije.

„Sa strane URA-e nije urađeno ništa što bi na neki način relaksiralo aktere tog nepovjerenja i ohrabrilo ih da će URA biti zaštitnik prozapadnih interesa“, kazao je Vujović.

On je naveo da je URA veoma jasna da se na neki način moraju zadovoljiti interesi SPC, i da je tu gotovo u potpunom saglasju sa SNP-om.

„Ako bi se takva vlada formirala, SNP, koji se osjeća pod pritiskom od Demokratskog fronta, Demokrata i drugih prosrpskih partija, pokušao bi upravo da istrajava na tim tačkama i više možda nego što bi istrajavali da su bili u Vladi Krivokapića“, rekao je Vujović.

On je kazao da bi se SNP u manjinskoj vladi pozicionirao kao zaštitnik interesa SPC, Beograda i Moskve.

Prema njegovim riječima, u takvoj konstelaciji odnosa stavovi SNP-a će biti dodatno radikalizovani, „jer će oni na taj način, daljom radikalizacijom i borbom za interese zvaničnog Beograda i Moskve, štititi svoje biračko tijelo od drugih prosrpskih i proruskih partija“.

On je kazao da zbog dešavanja u Ukrajini, na težini dobija kriterijum da u vladi ne mogu da sjede ruski elementi.

Vujović smatra da sada teško može biti prihvatljivo da proruski političar sjedi u Savjetu za odbranu i bezbjednost i odlučuje o tome da li će, u kojem obimu i kada biti angažovane crnogorske jedinice u okviru NATO aktivnosti.

Mjesto predsjednika Skupštine, kako je ocijenio, treba da pripadne nekoj od prozapadnih, suverenističkih partija.

„Prosto to u ovom trenutku nije nešto što može biti prihvatljivo našim zapadnim partnerima, niti da imaju, prije svega tu mislim na SNP, određene pozicije u bezbjednosnom sektoru“, naveo je Vujović.

SNP, kako je dodao, ima jasnu programsku orijentaciju.

„Njihovi političari su jasno opredijeljeni, zalagali su se za podršku aktivnostima Rusije, sa druge strane imaju nacionalističku retoriku. Ono što je veoma jasno jeste da zapadni partneri ne očekuju od nas po svaku cijenu formiranje vlade sa SNP-om”, kazao je Vujović.

Za zapadne partnere Crne Gore, kako je naveo, prioritet je stabilna, prozapadna i proevropska vlada sa podrškom od najmanje 44 poslanika, koja će smanjiti rizike od širenja uticaja Rusije i destabilizacije na ovom području.

Vujović je kazao da se nakon dešavanja u Ukrajini politička situacija mnogo promijenila.

„Ako se može doći do većine od 49, 54, to je još bolje i značiće da imamo stabilniju političku situaciju, ali ako je cijena dolaska do 49 da imamo velikim dijelom prorusku vladu, onda to jednostavno u ovom trenutku nije potrebno Crnoj Gori“, rekao je Vujović.

Odgovarajući na pitanje kako će na dogovore o formiranju vlade uticati postojanje dva sporazuma, jednog koji je ponudila URA-a i drugog koji je, prema medijskim navodima, pripremio SDP, on je kazao da razumije opoziciju koja je htjela da obaveže vladu da sprovodi određenu politiku ukoliko žele od njih da je izglasaju u parlamentu.

„Vidjeli smo prilično loše iskustvo sa projektom odlazeće vlade. Ne zaboravimo da je to projekat URA-e, da su URA i njen lider Abazović dizajnirali koncept vlade koju je na kraju vodio Krivokapić“, dodao je Vujović.

Taj koncept je, kako je ocijenio, doživio totalni kolaps.

Vujović je kazao da je potreban detaljan sporazum.

On je dodao da bilo kojem dogovoru o formiranju vlade mora da prethodi detaljan sporazum i da se zna zašto su oni koji sjede u vladi dobili podršku.

Vujović je naveo da to nije ništa novo i da je to praksa u svim zemljama.

„Vidjećete koliki je sporazum vladajućih partija oko formiranja i funkcionisanja njemačke vlade, on je veoma detaljan“, dodao je Vujović.

Prema njegovim riječima, u vladi bi trebalo da sjede oni koji ne dovode u pitanje ključnu orijentaciju izvršne vlasti.

„Neko će možda reći da su ubacivanjem nekih elemenata neki akteri u pregovorima pokušali da izbace SNP. Sa druge strane, zašto bi SNP bio u vladi, zašto bi sve te partije podržavale takvu vladu, ako trećinu te vlade treba da pokrivaju funkcioneri partije koja ne priznaje da se desio genocid u Srebrenici“, naveo je Vujović.

Kako je kazao, opozicija traži ustupak za tu podršku – da SNP osudi genocid u Srebrenici.

To je, kako je rekao, minimalni uslov da bi neko sjedio u vladi.

Vujović je upitao zašto bi nekadašnji ministar pravde Vladimir Leposavić bio smijenjen zbog negiranja genocida u Srebrenici, a oni koji su ga glasanjem podržavali u tom tvrđenju bili nagrađeni ministarskim mjestima.

“SNP nije osudio Miloševića kojeg su do zadnjeg dana podržavali, nije se ogradio od politike partije iz devedesetih, podrške Miloševićevim zločinima nad Albancima na Kosovu 1998-1999. Ne zaboravimo da je tada ta partija bila u koaliciji sa Miloševićevim SPS-om i Šešeljevom SRS, a njen predsjednik Momir Bulatović savezni premijer”, naveo je Vujović.

On je kazao da je puno toga sto SNP treba da osudi.

“Umjesto izvinjenja, oni sa ponosom ističu kontinuitet u odnosu na period kad je tom partijom upravljao Momir Bulatović, iako su ga smijenili da bi ih DOS primio u saveznu vladu nakon pada Miloševića”, istakao je Vujović.

On je upitao šta je sporno u tome da opozicija traži da se jasno osudi agresija Rusije na Ukrajinu.

Vujović je istakao da u ovom trenutku nema prostora za one koji bi da sjede na nekoliko stolica, da sprovode, sa jedne strane, prorusku politiku, a sa druge da izigravaju evropejce.

„Morate biti jasni po tom pitanju. Legitimno je da oni koji su sada u opoziciji pokušavaju da izvedu stvari na čistac. Na kraju krajeva ako vam je neprihvatljiva podrška opozicije, vi nećete pristati da budete dio manjinske vlade koju podržava ta ista sadašnja opozicija“, rekao je Vujović.

Upitan da prokomentariše navode da je sporazum SDP-a ustvari instrument kojim DPS pokušava da isključi SNP iz buduće vlade i zamijeni je sa SD-om i SDP-om, on je kazao da bi isto tako neko mogao da kaže da URA koristi SNP da isključi iz vlade SD i SDP.

„I da na taj način u toj vladi bude jedina partija koja za sebe tvrdi da je suverenistička, procrnogorska, prozapadna, proevropska, ako izuzmemo partije nacionalnih manjina“, rekao je Vujović.

To su, kako je naveo, sve legitimni potezi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije