fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada i AZK traže način da pomognu Plantažama

Vlada i AZK traže način da pomognu Plantažama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ubrzano sa Agencijom za zaštitu konkurencije (AZK) traži način da pomogne kompaniji Plantaže, kojoj je hitno potrebno pet miliona EUR da bi održala likvidnost, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

“Ubrzano radimo da što prije riješimo problem koji je rezultat bahatog ponašanja. Imamo situaciju da naš ozbiljan gigant ne može da funkcioniše”, rekao je Stijović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, olakšavajuća okolnost je to što kompanija Plantaže do danas nije bila korisnik državne pomoći.

„Hoćemo loše odluke da presječemo odmah u startu. Ako novi menadžment ne valja i njih ćemo da mijenjamo. To je jasna poruka da nećemo dozvoliti da se više arči novac građana Crne Gore ni na koji način“, poručio je Stijović.

On je dodao da Plantaže moraju da opstanu, jer je to crnogorski nacionalni brend.

„Radilo se mnogo loših stvari i došlo je do toga da kompanija, sa ovolikim resursima i snagom, bude bačena na koljena i to bahatim ponašanjem prema imovini, posebno kada je u pitanju uzimanje otpremnina i kupovina stanova, umjesto da se ulagalo u investicije i nove zasade“, kazao je Stijović.

Prema njegovim riječima, kompaniji su potrebni radikalni rezovi, detaljna kontrola daljih troškova na svim nivoima, redukovanje viškova radne snage, povećanje efikasnosti proizvodnje po površini i revitalizacija.

„Sav novac za investicije je išao na kupovinu stanova, plaćanje otpremnina i druge namjene, odnosno ništa se nije ulagalo, smatrajući da sve može da sačeka sjutra. E, pa nema više sjutra. Sad je danas i neko će morati da snosi odgovornost po tom pitanju. I to će biti vrlo oštra poruka da ljudi koji su radili, što god da su radili, neće pobjeći pravdi“, poručio je Stijović, najavivši i smjenu Odbora direktora i smanjenje njihovog broja sa 13 na pet.

On je saopštio da je lično iznenađen lošim stanjem u Plantažama.

Kompanija zaposlenima i državi duguje 7,43 miliona EUR, pri čemu porezi i doprinosi na 1. februar iznose 4,54 miliona EUR.

“Na ime nepravilno obračunatog startnog dijela zarade dug je 700 hiljada EUR, jubilarnih nagrada 58 hiljada EUR, dok je dug za sporazume o poravnanju zaposlenih na ime naknade štete 1,44 miliona EUR”, precizirao je Stijović.

Plantaže su po kreditima zadužene u skoro svim poslovnim bankama.

“Ukupna glavnica duga je 21,46 miliona EUR, a kamate iznose 2,29 miliona EUR. Ukupni dug iznosi 23,75 miliona EUR”, naveo je Stijović.

On je rekao da je kompanija došla u ozbiljnu situaciju prema bankama i da ima ozbiljan problem da servisira obaveze.

„Posebno je teško zbog koronakrize, jer je smanjena aktivnost rada kompanije, koja ne može iz sopstvenih prihoda da izmiruje obaveze. Ono što je ozbiljan problem jeste to što su za njenu proizvodnju i održivost potrebna značajna obrtna sredstva, a taj period dolazi sada“, naveo je Stijović.

Obaveze prema stranim dobavljačima iznose 2,97 miliona EUR, a domaćim 2,95 miliona.

Kako je poručio, Plantažama su sada potrebna kreditna zaduženja po povoljnim uslovima i Ministarstvo već pregovara sa bankama po tom pitanju.

„Takođe, Ministarstvo će razmotriti svaku mogućnost smanjenja akciza na voćne rakije. Akcize su od 2004. do prošle godine porasle 15 puta, odnosno sa 50 centi na 7,5 EUR. Tako smo sami sebi napravili konkurenciju“, kazao je Stijović.

On je rekao i da je Crna Gora najmanje prisutna sa svojim vinima na svom tržištu od svih država regiona.

„Imamo otvorena pitanja i iz domena ekonomske dilomatije. Danas je u Plantažama ambasador Rusije da probamo da riješimo problem sa plasiranjem vina na to tržište”, dodao je Stijović.

On smatra da su Plantaže jedan od rijetkih brendova koji Crna Gora može promovisati bilo gdje u svijetu, jer je konkurentan i cijenom i kvalitetom.

“Gotovo da nemamo prisutnost na tžištu Velike Britanije, a uopšte nas nema u skandinavskim zemmljama i Kini, što su veliki potencijali za Plantaže“, smatra Stijović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li će neko odgovarati zbog takvog stanja, kazao da ko god je „prljao ruke“ nije zaštićen.

„Isto će se dešavati u mom Ministarstvu, da je predsjednik države, ako je prljao ruke, biće procesuiran“, poručio je Stijović.

On je pozvao bivšeg ministra na televizijsko sučeljavanje, jer ima puno pitanja, pogotovo oko Abu Dabi fonda.

„Nemam pardona ni prema kome ko je oštetio državu. Ovo su nedopustive stvari. Je li moguće da nemamo nijednu kompaniju koja nije opljačkana ili uništena? To su stvari koje ne smiju da se događaju“, rekao je Stijović.

On je objasnio da je u Plantažama vrlo složena vlasnička struktura, što otežava Vladi da pomogne, jer je neophodna saradnja svih da bi mogli da pokrenu Skupštinu akcionara i pokušaju da promijene stvari u menadžmentu.

Skupština akcionara bira Odbor direktora, a taj Odbor bira menadžment kompanije.

U državnom vlasništvu je oko 55,9 odsto, građani posjeduju 27,3 odsto, a ostatak je u vlasništvu OTP grupe, odnosno 9,2 odsto i drugih akcionara.

„Djelimično su nam vezane ruke i zavise od ovih institucija“, kazao je Stijović.

On je dodao i da je veliki problem 20 miliona litara zaliha, koje se hitno moraju prodati, zato što se nemaju gdje držati.

Najčitanije