fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUniprom KAP u gubitku 8,4 miliona

Uniprom KAP u gubitku 8,4 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Uniprom, koja gazduje Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP), prošlu godinu je završila sa neto gubitkom od 8,4 miliona EUR, a ove godine je raskinula radni odnos sa nekoliko dugogodišnjih direktora i šefova.

Iz Uniproma su Danu kazali da su neki od zaposlenih otišli iz Uniprom KAP-a jer su stekli uslove za penziju.

Prema pouzdanim informacijama tog lista, u KAP-u više ne rade jedan od šefova u sektoru finansija Jovo Adžić, direktorica sektora za finansije Momira Radević, direktor Silumina Siniša Marković i direktor sektora održavanja Aleksandar Sekulić. Sa njima je radni odnos raskinut nedavno.

„Uniprom KAP od početka potencira zapošljavanje mladih ljudi, ali u nekim sektorima postoji i potreba za iskusnijima, tako da se kadrovska politika formira u odnosu na potrebe radnih mjesta. U proteklom periodu, neki od zaposlenih su otišli iz Uniprom KAP-a jer su stekli uslove za penziju“, naveli su Danu iz kompanije Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović.

On je imovinu KAP-a kupio prije nekoliko godina za skoro 26 miliona EUR. KAP-om upravlja preko firme Uniprom, iako je osnovao i firmu Uniprom KAP. Na nju se, međutim, vodi kupljena imovina nekadašnjeg KAP-a.

Iz Uniproma su kazali da je u prošloj godini Uniprom imao gubitak od 8,44 miliona, te da je gubitak uslovljen, između ostalog, kursnim razlikama dolar-euro i padom cijene aluminijuma na svjetskoj berzi.

Bilans uspjeha Uniproma pokazuje da je prihod od prodaje u prošloj godini iznosio 69,2 miliona EUR, što je preko 16,5 miliona manje u odnosu na 2018. godinu.

U 2018. godini Uniprom je poslovao sa profitom od milion EUR. Izdaci su prošle godine iznosili 76,7 miliona, što je takođe manje u odnosu na 2018. godinu, ali 7,8 miliona. Troškovi zarada su prošle godine iznosili 6,5 miliona, što je 300 hiljada manje nego u 2018. godini.

U izvještaju o menadžmentu Uniproma piše da je to preduzeće 31. decembra prošle godine zapošljavalo 52 radnika, a da su po ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji angažovana 474 radnika KAP-a u stečaju. U izvještaju piše i da se 95 odsto prihoda Uniproma odnosi na KAP, a ostalo na manje poslovne jedinice.

Ukupan gubitak firme je na kraju prošle godine iznosio 11,2 miliona EUR. Dugoročni krediti firme su uvećani 1,7 miliona na 9,1 milion EUR. Kombinat aluminijuma Podgorica trenutno kao osnovni proizvod ima primarni aluminijum. Prošle godine je proizvedeno 36,52 hiljade tona aluminijuma.

Uniprom upravlja KAP-om od polovine 2014. godine. KAP je u stečaju od jula 2013. godine, kada ga je preuzeo Montenegro bonus, dok je godinu kasnije upravljanje proizvodnjom preuzeo Uniprom, koji je tada bio jedini kupac imovine podgoričke fabrike.

Najčitanije