fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUkrajinci se bore za demokratiju i slobodu

Ukrajinci se bore za demokratiju i slobodu

Podgorica, (MINA) – Ukrajinci se danas bore za demokratske vrijednosti i slobodu, kazala je otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fialka, dodajući da ta država više nego ikad treba pomoć međunarodne zajednice.

Prema riječima Fialke, ruski agresor je danas napao ne samo vojne objekte već i naselja duž granice Ukrajine.

“Danas u centru Evrope počeo je novi rat Rusije najprije protiv Ukrajine i Ukrajinaca koji su izbarali demokratski put razvoja, protiv Ukrajinaca čije postojanje tako žestoko negira Moskva, protiv najveće po teritoriji države u Evropi”, kazala je ona.

Fialka je rekla da “smo danas svjedoci žestokih bitki između demokratije i autoritarizma”.

Ona je kazala da se Ukrajina, koristeći pravo na samoodbranu iz člana 51 Povelje Ujedinjenih nacija, odlučno suprotstavlja ruskom agresoru.

“Prema operativnim podacima, ukrajinske protivazdušne jedinice oborile su više ruskih aviona iznad teritorije Ukrajine i blizu glavnog grada Kijeva” rekla je Fialka.

Ona je ponovila da Ukrajinci vode rat između civilizacija, za demokratske vrijednosti i slobodu.

“Zato više nego ikad trebalo ponoć međunarodne zajednice, samo zajedničkom odlučnom reakcijom možemo spriječiti ruskog diktatora koji je odlučio prekršiti sva moguća pravila ponašanja u svijetu”, kazala je Fialka.

Ona je rekla da su zahvalni Crnoj Gori na riječima podrške Ukrajini i da se nadaju daljem pridruživanju Podgorice proširenim sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Fialka je navela da Ukrajinci trebaju podršku na svakodnevnom nivou i dodala da riječi razumijevanja znače puno za njih koji žive u Crnoj Gori, a čije porodice se u Ukrajini skrivaju od ruskih aviona.

“Za one koji ne dijele tugu Ukrajinaca, ukrajinska država spada u mali broj država koji nijesu priznale nezavisnost Kosova, a bili smo jedni od prvih koji su osudili bombardovanje Srbije 1999. godine”, kazala je Fialka.

Ona je pozvala novinare da informacije preuzimaju od ukrajinskih zvaničnih izvora jer je, kako je rekla, Rusija poznata kao vrhunski ekspert u širenju dezinformacija i vođenja hibridnih informacionih ratova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije