fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTržištu nekretnina će trebati snažan oporavak nakon epidemije

Tržištu nekretnina će trebati snažan oporavak nakon epidemije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Epidemija koronavirusa uticaće na tržište nekretnina u Crnoj Gori, posebno na luksuzni sektor na moru, a za povratak na stanje od proteklih par mjeseci biće potrebno i nekoliko godina, procjenjuju stručnjaci iz te oblasti.

Iz podgoričkog Studija za nekretnine – NaMapi su agenciji Mina-business saopštili da je u periodu prije dolaska virusa evidentiran rast cijena nekretnina, koji je samim tim pratila tražnja.

“Većina kredita započetih prije epidemije u Crnoj Gori je realizovana, dok su oni koji su namjeravali kupovinu u najvećoj mjeri istu prolongirali za vrijeme kada sve ovo bude iza nas”, kazali su iz Studija NaMapi, crnogorskog start up-a koji je stvorio savremenu platformu za oglašavanje nekretnina.

foto: Studio za nekretnine NaMapi

Oni su dodali da interesovanje klijenata u suštini nije oslabilo, ali da će konkretna priča evidentno izostati što se tiče zaključivanja ugovora.

“Ono što smo mi kao agencija uradili jeste da smo svom stanovništvu ponudili simboličnih jedan odsto provizije u slučaju prodaje i samo 50 odsto kirije kao provizije kod izdavanja, kako bi makar na taj način olakšali i kupcima i prodavcima ukoliko su u moranju”, rekli su iz Studija NaMapi.

Kada je u pitanju izdavanje, oni su objasnili da je došlo do rasta potražnje za iznajmljivanjem stanova na određeni vremenski period, gdje bi bili smješteni zaposleni medicinski radnici, kako bi bili izolovani od porodica.

“Takođe, placevi i kuće sa dvorištem sada dobijaju na cijeni i u porastu je broj klijenata koji razmišljaju u tom pravcu”, kazali su predstavnici Studija NaMapi.

Oni su dodali da se epidemija odrazila i na njihovo poslovanje.

“Polazimo od pretpostavke da do kraja godine neće biti prihoda i moramo naći način da održimo preduzeće da se ne ugasi. Naravno, nadamo se da ćemo ipak biti u prilici da ostvarimo prihode koji će biti dovoljni da pokriju sve troškove, ali polazimo od lošijeg scenarija”, saopštili su predstavnici Studija NaMapi.

Prema njihovim riječima, i kada prođe epidemija, ostaće kao posljedica ekonomska kriza, koja će uticati na budžete kupaca i zakupaca.

“To će neminovno dovesti do pada cijena stanova za kupovinu i iznajmljivanje”, precizirali su iz Studija NaMapi i dodali da će za povratak na stanje od proteklih par mjeseci biti potrebno i nekoliko godina.

Na pitanje da li se, kada prođe epidemija, može očekivati pad cijena nekretnina, konkretno u Podgorici, oni su kazali da je mnogo faktora koji utiču na cijenu kvadrata stana u glavnom gradu.

“Neki od njih su lokacija, investitor i period izgradnje. Cijene će biti sigurno niže deset odsto, a postoje i neki scenariji u kojima cijena može pasti i 30 odsto u slučaju produbljivanja krize”, objasnili su iz Studija NaMapi.

Šef kancelarije međunarodnog brenda za luksuzne nekretnine Sotheby’s International Realty u Crnoj Gori, Niko Laković, ocijenio je da je neminovno da luksuzni sektor trpi usljed ovakvog razvoja događaja.

“Ubjeđenja smo da će se aktuelna situacija mnogo manje odraziti na tržište nekretnina u Podgorici, koje ima stabilnu tražnju i gdje banke snažno kreditiraju kupovinu, nego na tržište luksuznih ‘second home’ nekretnina na moru, koje mi pokrivamo i koje direktno zavisi od dužine trajanja situacije s koronavirusom koja je unijela određenu neizvjenost”, rekao je Laković agenciji Mina-business.


Trenutna situacija je, kako je naveo, takva da je trend interesovanja za kupovinu nastavljen i očuvan, ali umnogome zavisi od toga kada će biti opet uspostavljen avio-saobraćaj s Crnom Gorom i život vraćen u normalu.

“Što se prodavaca tiče, za sada je sve na nivou prije uvođenja mjera za zaštitu od epidemije”, poručio je Laković.

Prema njegovim riječima, može se očekivati da će se prodaja u luksuznim rizortima smanjiti, samim tim što epidemija ostavlja snažan psihološki efekat i ljudi oklijevaju da investiraju, što najviše pogađa upravo luksuzni sektor.

“Ipak, što se prije otvore granice i uspostavi vazdušni saobraćaj, očekujemo povratak interesovanja, iako smanjen kratkoročno. Moramo nastaviti snažnu digitalnu promociju destinacije i proizvoda koji nudimo, kao i Crne Gore kao zemlje sa zdravom životnom sredinom i izuzetnom prirodom, što može da bude odličan motiv ljudima poslije pandemija za kupovinu ‘second home” nekretnine”, saopštio je Laković.

Na pitanje može li se nakon epidemije očekivati pad cijena nekretnina, on je odgovorio da će neminovno doći do situacije gdje će morati snažnije, aktivnije i mudrije pokušati da privuku kupce iz globalnog auditorijuma.

“Tu prije svega mislimo da ćemo morati da ponudimo atraktivne pakete otplate na rate bez kamata, dok će se u strategiji pregovaranja morati računati na veće popuste. Računamo da srednjeročno neće doći do značajnijeg pada cijena, iako može doći do pada potražnje”, saopštio je Laković.

Rukovoditeljka PR i marketing sektora Čelebić grupe, Maja Krstajić Radoman, kazala je da je koronavirus „natjerao“ Zemljinu kuglu da se okreće u suprotnom smjeru i da je svakako uticao i uticaće na tržište nekretnina u Crnoj Gori.

„Imamo određeni broj kupaca koji finalizuju započetu kupovinu, kao i manji broj interesenata za nove nekretnine, što je i razumljivo u ovakvim okolnostima“, rekla je Krstajić Radoman agenciji Mina-business.

foto: www.celebic.com

Ona je navela da je epidemija uticala na poslovanje kompanije „Čelebić“, tako što su zatvoreni njeni ugostiteljski objekti brenda Terminal, njih pet i tržni centri Bazar i City Mall.

Takođe, hotel voco Podgorica je ustupljen Nacionalnom koordinacionom tijelu za potrebe karantina, a svi planovi kompanije su odloženi do daljeg.

„Mi sada ne možemo ni da naslutimo kakve će biti konkretne posljedice, ali svakako moramo biti optimistični da sistem koji smo razvijali i njegovali 30 godina može i mora opstati. Glavni cilj je zdravlje, očuvanje kolektiva i konačno dobar tajming koji bi nam išao u prilog, a to je da se ova nemila situacija okonča u doglednom periodu pa da svi prionemo na realizaciju započetih i planiranih projekata“, dodala je Krstajić Radoman.

Na pitanje kakvo je stanje na gradilištima kompanije „Čelebić“, Krstajić Radoman je odgovorila da je većina njih zatvorena i da je aktivno par prioritetnih.

„Ipak, koriste se posljednje rezerve materijala i u sadašnjim okolnostima pomjeranja rokova su moguća, što je uslovljeno razvojem situacije, nabavkom materijala i raspoloživošću radne snage“, poručila je Krstajić Radoman.

foto: www.celebic.com

Kompanija je, prema njenim riječima, uspjela da jednan važan stambeni objekat završi u toku ove situacije, jer im je to bilo važno zbog budućih stanara.

Na pitanje da li se, kada prođe epidemija, može očekivati pad cijena nekretnina, Krstajić Radoman je odgovorila da je tu, između ostalog, jako važan odnos ponude i tražnje i kvalitet lokacije.

„Mislim da može prije doći do smanjene prodaje nekretnina nego smanjenja i ovako više nego realnih cijena. U novoj eri vjerujem da će kupac htjeti novi život, potpuno novu lokaciju, novi način života i stanovanja, novu okolinu i novi početak. A mi ćemo baš to da ponudimo na tržištu“, zaključila je Krstajić Radoman.

Najčitanije