fbpx
NaslovnicaCrna GoraTražiće ocjenu ustavnosti četiri ranije usvojena zakona

Tražiće ocjenu ustavnosti četiri ranije usvojena zakona

Podgorica, (MINA) – Parlamentarna većina tražiće od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti četiri zakona i jedne odluke koje je Skupština usvojila prošle godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da će parlamentarna većina poslati Ustavnom sudu na ocjenu predloge koji se se tiču glasanja elektronskim putem.

“Mi smo početkom zasjedanja usvojili Izmjene i dopune Poslovnika kojim je omogućeno, da zbog pandemije, poslanici mogu da učestvuju u radu i glasaju online”, rekao je Radunović.

On je podsjetio da prije toga takva mogućnost, poslovnička ni zakonska, nije postojala.

“Ali to nije smetalo kolegama iz Demokratske partije socijalista (DPS) da održe više sjednica, na kojima nije bilo fizičkog utvrđivanja kvoruma. Imamo situacije gdje je bilo i po 12 ljudi u sali, glasano je kako na odborima tako i na plenumu online”, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, potez DPS-a i ostalih partija opozicije je bio licemjeran iz razloga što su probali da problematizuju većinu parlamentarne većine, koja je radila sve u skladu sa novim Poslovnikom.

„Dok su oni isti više puta u toku prethodne godine prekršili i Poslovnik i sve zakone Crne Gore, zbog toga što su uključili bez promjene Poslovnika elektroniku i video prisustvo poslanika u mogućnost odlučivanja“, rekao je Radunović.

On je kazao da su pripremili četiri predloga nasumično odabrana samo da bi pokazali da je to bilo u produženom trajanju i da očekuju od Ustavnog suda da se ponaša na isti način u oba slučaja.

„Bilo kakvo ponašanje Ustavnog suda, ili bilo koga drugog u Crnoj Gori, koje se može okarakterisati kao udruženo kriminalno djelovanje, biće sankcionisano i odgovaraće se po zakonu i po Ustavu“, poručio je Radunović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je javnost u srijedu mogla da vidi „jednu pravnu blamažu Ustavnog suda“.

„Pokušaj pomaganja DPS-u i prekrajanja izborne volje građana i gaženje Ustava i zakona“, dodao je Koprivica.

On je kazao da je sastav Ustavnog suda, čast izuzecima, političkog karaktera, i da su shodno tome odluke tog Suda prije svega političkog, a ne pravnog karaktera.

„Nova parlamentarna većina je tom inicijativom željela da razobliči antiustavno djelovanje, politički motivisano instrukcijama DPS-a, i da pred cijelom javnošću objelodani takvo postupanje Ustavnog suda”, rekao je Koprivica.

On je kazao da su svi predsjednici poslaničkih klubova parlamentarne većine podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti za četiri zakona i jednu odluku.

Koprivica je kazao da su pred Ustavnim sudom dvije inicijative.

“Jedna inicijativa je opozicije protiv regularnih sjednica koje su održane u skladu sa Poslovnikom, a druga je inicijativa parlamentarne većine”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, parlamentarna većina neće dozvoliti bilo kakav pokušaj blokade institucija, opstrukcije njihovog funkcionisanja i nedozvoljeni uticaj na institucije.

“Očigledno je da se opozicija ne može pomiriti sa činjenicom da institucije funkcionišu, poslanici ostvaruju svoje funkcije, da više nema zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe”, kazao je Koprivica.

On je upitao zašto je DPS „napao odluku“ o obrazovanju Odbora o izbornoj reformi.

“Oni su time pokazali da i dan danas imaju strah od izborne reforme i od fer izbora i ambijenta. Moraju se pomiriti sa činjenicom da se reforme moraju izvesti, i da će svi oni koji su se ogriješili o propise i zloupotrijebili državne resurse za to i odgovarati”, rekao je Koprivica.

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak kazala je “da od nekog ko je dao izjavu da će iz šume braniti navodni napad na državu ne možemo očekivati kohabitaciju i olaku predaju vlasti”.

“Đukanović će svoje zarobljene institucije sistema iskoristiti kao alat dada opstruira novu vlast. To sada radi sa Ustavnim sudom “, rekla je Bošnjak.

Najčitanije