fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSvjetska banka: Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog

Svjetska banka: Ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Svjetske banke (SB) ocijenili su da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog i čestitali su na napretku na planu fiskalne konsolidacije, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog razvoja (MFSS).

Resorni ministar Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh u ovoj turističkoj sezoni i za devet mjeseci bilježi oko 700 miliona EUR prihoda, kolika je, kako je rekao, bila projekcija za cijelu godinu.

Iz tog resora saopšteno je da su, u okviru redovnih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB održani sastanci delegacija MFSS i Centralne banke Crne Gore (CBCG).

“Predstavnici SB ocijenili su da je ekonomski oporavak Crne Gore brži od očekivanog i čestitali su na napretku Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije, uz podršku mjerama daljeg oporavka i razvoja”, kaže se u saopštenju.

Spajić je, predstavljajući efekte dosadašnjeg učinka i predstojeće mjere za bolji životni standard u Crnoj Gori, ukazao i na značaj tehničke i stručne podrške SB državi koja je sada u dobroj poziciji.

Potpredsjednica SB za Evropu i Centralnu Aziju, Ana Bjerde je čestitala na dosadašnjem rezultatu i ponudila ekspertsku pomoć u dijelu reformi penzionog sistema i javne uprave.

“Vaši napori se vide već u ovoj godini i to je veliko postignuće. Rado ćemo vam pružiti podršku”, rekla je ona.

Izvršni direktor Holandske konstituence pri SB, Koen Davidse je pohvalio “odličnu turističku sezonu i ekonomski oporavak Crne Gore, koji je brži od očekivanog”.

SB je, kako se navodi, nedavno podigla prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2021. godinu na skoro 11 odsto.

Spajić je kazao da se očekuje još bolji rezultati države u finansijsko-ekonomskom smislu, podsjećajući na ekonomski pad prošle godine od preko 15 odsto, i da je već ostvaren značajan oporavak u ovoj godini.

“Crna Gora je ostvarila veliki uspjeh u ovoj turističkoj sezoni i za devet mjeseci bilježi oko 700 miliona EUR prihoda, kolika je bila projekcija za cijelu ovu godinu. Državni dug je u padu i cilj je da do kraja godine bude oko 78 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP)”, kazao je Spajić.

Deficit budžeta za osam mjeseci ove godine sveden je na 1,2 odsto BDP-a, rekao je Spajić, dodajući da je jedan od najnižih u Evropi, dok je prošle godine, kako je podsjetio resorni ministar, bio skoro 11 odsto, a budžetom za 2021. projektovan na nešto iznad tri odsto.

Viceguverner CBCG Nikola Fabris je informisao o stanju u bankarskom sektoru, kroz prizmu najnovijih podataka za prvih devet mjeseci tekuće godine.

“Istakao je da svi indikatori bankarskog poslovanja bilježe pozitivne trendove, pa je aktiva banaka na kraju septembra 2021. godine za 12,5 odsto viša u odnosu na kraj 2020. godine, krediti za 10,8 odsto, kapital banaka za 6,7 odsto, a depoziti za čak 18,3 odsto”, kaže se u saopštenju.

Viceguvernerka Zorica Kalezić zahvalila se predstavnicima SB na tehničkoj pomoći koju je ta institucija pružila CBCG, a koja se odnosi na izradu strategije malih plaćanja, standardizovanje nacionalnog QR koda i kreiranje regulatornog Fintech sandbox-a.

Kalezić je pozdravila priliku za razgovor o mogućoj budućoj podršci u ovoj oblasti kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni četvorogodišnji period, koji je u pripremi.

Spajić je predočio predstojeći set mjera iz programa “Evropa sad” za rast životnog standarda građana.

On je, kako se navodi, naglasio da, između ostalog, predstoji povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 EUR, kao i to da će se gotovo prepoloviti zatečena visoka opterećenja na rad i rasteretiti privreda, što treba da dovede do povećanja plata za zaposlene u Crnoj Gori za oko 17,5 odsto.

U tom kontekstu Spajić je, kako se dodaje, predložio ideju da se organizuje regionalni skup na kojem bi se predstavili benefiti mjera “Evropa sad” za rast standarda.

Bjerde je rekla da bi SB mogla da doprinese takvom događaju.

Davidse je, nakon predstavljana dosadašnjih rezultata i planova za predstojeći period, kako se navodi u saopštenju, uputio čestitke Crnoj Gori.

Spajić je podsjetio da su MFSS i Vlada obezbijedili hedžing aranžman za zaštitu od valutnog rizika dosad povučenih sredstava iz kineskog kredita, što je državi donijelo uštedu u prvoj rati za skoro četiri miliona EUR, a na godišnjem nivou se očekuje oko osam miliona.

On je objasnio da je hedžing na 14 godina, koliko traje otplata za prvu dionicu auto-puta, ali je moguće na dvije godine preispitati uslove – upravo, kako je rekao Spajić, u interesu Crne Gore.

Bjerde je pohvalila napredak Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije i dodala da SB podržava i ohrabruje vlasti da nastave sa aktivnostima na planu daljeg snaženja javnih finansija i očuvanja finansijske stabilnosti.

Predstavnici SB, kako je saopšteno iz MFSS, izrazili su punu spremnost te institucije da nastavi podršku Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije