fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStoltenberg: Uvjeren sam da će Crna Gora ostati odan saveznik NATO-a

Stoltenberg: Uvjeren sam da će Crna Gora ostati odan saveznik NATO-a

Podgorica, (MINA) – Budućnost regiona NATO vidi u evroatlantskoj saradnji i integraciji za one koji to žele, poručio je generelni sekretar  Jens Stoltenberg, navodeći da je uvjeren da će Crna Gora ostati odan saveznik Alijanse.

Stoltenberg je, u intervjuu Pobjedi, kazao da to što je premijer Zdravko Krivkapić tri puta posjetio sjedište Alijanse, konkretna demonstracija bliskog odnosa koji je NATO godinama razvijao sa Crnom Gorom.

“Crna Gora je cijenjen saveznik, koji daje važan doprinos našoj zajedničkoj bezbjednosti, sa trupama koje služe u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO-a u Letoniji i u našoj mirovnoj misiji KFOR-a na Kosovu”, rekao je Stoltenberg.

On je pozdravio i to što Crna Gora povećava izdatke za odbranu.

“Crna Gora uvijek može da računa na NATO. Naša Air policing misija nastavlja da čuva nebo vaše države bezbjednim, sa avionima iz Italije i Grčke. NATO i saveznici su takođe pokazali snažnu solidarnost i podršku Crnoj Gori tokom pandemije kovid-19”, kazao je on.

Na pitanje da li je razgovarano o krizi u crnogorskom sektoru bezbjednosti, Stoltenberg je rekao da nije na njemu kao generalnom sekretaru NATO-a da komentariše unutrašnja politička pitanja u svakoj državi saveznici.

“To je na političarima, strankama u Crnoj Gori da se time bave i odluče. Ono što mogu da kažem je da sam uvjeren da će Crna Gora ostati odan saveznik u NATO-u, ispunjavajući savezničke standarde, za dobrobit naše zajedničke bezbjednosti”, kazao je on.

Upitan o aferi odavanja podataka CIA agenata od Agencije za nacionalnu bezbjednost i da li se plaši da bi se to moglo desiti i sa podacima NATO-a, Stoltenberg je kazao da je Alijansa ima mogućnosti da dijeli podatke na bezbjedan način.

“Cijenimo kontinuirani doprinos Crne Gore našoj zajedničkoj evro-atlantskoj bezbjednosti. NATO ima veoma stroge bezbjednosne protokole, uključujući i razmjenu informacija. Ne mogu da ulazim u detalje o ovim protokolima, ali vas uvjeravam da smo u mogućnosti da dijelimo podatke na bezbjedan i siguran način”, rekao je on.

Stoltenberg je, odgovarajući na pitanje da li NATO ima mehanizme za sprečavanje dodatnih tenzija u Bosni i Hercegovini, kazao da je upravljanje krizama jedan od osnovnih zadataka Alijanse.

“Bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu su važni za NATO. To je ponovo potvrđeno na našem samitu u Briselu i tokom našeg posljednjeg sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Rigi”, naveo je Stoltenberg.

On je kazao da budućnost regiona NATO vidi u evroatlantskoj saradnji i integraciji za one koji to žele.

“Odlučni smo da pomognemo državama regiona da sprovedu reforme za dobrobit njihovih građana. To nije lak put. Zahtijeva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju; ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija”, rekao je on.

Stoltenberg je pozvao sve lidere u regionu da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju i dodao da je to ključno za konsolidaciju stabilnosti širom regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...