fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠto hitnije napraviti tehničku ili prelaznu vladu koja bi pripremila izbore

Što hitnije napraviti tehničku ili prelaznu vladu koja bi pripremila izbore

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori bi što hitnije trebalo napraviti tehničku ili prelaznu vladu koja bi pripremila izbore, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

On je rekao da definitivno nije vrijeme za nove političke eksperimente.

“Stvar je prilično jednostavna – nalazimo se u političkom ćorsokaku, odnosno vakuumu, koji se jedino na izborima održivo može riješiti”, naveo je Šehović u intervjuu Pobjedi.

Šehović je dodao da je u tom kontekstu potrebna vlada koja će biti u stanju da izbore na kvalitetan način pripremi.

“Zato se neki oblik tehničke odnosno prelazne vlade čini ne samo izglednim, nego i jedino logičnim, budući da nam vrijeme nije saveznik. A nama je vrijeme i efikasnost trenutno sve”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, nijedna od njih ne garantuje pomake, ako se budu formirale samo da bi se neke partije pripremile za izbore novim uhljebljivanjem kadrova, “u ovoj bezmalo katastrofalnoj situaciji”.

Šehović je ponovio da je vrijeme da se formira vlada koja bi pripremila izbore, ali ne za sebe, uhljebljavanjima, nego za državu, da bi nakon izbora dobili istinsku evropsku vladu sa punim četvorogodišnjim mandatom.

“Koja bi bila u stanju da ne samo stane na kraj vrijednosnom sunovratu kojeg smo se nažalost u protekle dvije godine dovoljno nagledali, već bi jedino kao takva bila u kapacitetu da stvori i formalne pretpostavke za članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, dodao je Šehović.

Kako je kazao, ako je ostalo imalo ozbiljnosti na političkoj sceni do dogovora oko vlade koja bi što prije pripremila izbore, mora doći.

“Vlada čiji bi osnovni zadatak bio priprema izbora je bila naš prijedlog i jedino racionalno rješenje i nakon pada vlade Zdravka Krivokapića. I da nije bilo ove, sada već bivše, 43. Vlade, koja je uzgred rečeno služila tuđim a ne interesima naše države, to bi se i desilo”, rekao je Šehović.

Šehović je naveo da, pošto su ipak prevladale uskopartijske kalkulacije i želja za uhljebljivanjem “po dubini”, išlo se iz problema u problem, mrcvareći građane i stvarajući tenzije pune dvije godine, jer oblik vlade koju su predlagali i izbori drugima nijesu tada bili prihvatljivi.

“Što se Socijaldemokrata tiče, jedini smo od početka prognozirali ovakav razvoj događaja”, kazao je Šehović.

Na pitanje koliko je sada realna smjena i predsjednice Skupštine Danijele Đurović, Šehović je kazao da je SD od početka govorio da je neprirodno da predstavnik partije, protivnice NATO integracija, pokriva mjesto predsjednika parlamenta, koji je ujedno i član Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“Prisilna i privremena submisivnost takvih partija kako bi se održale na kljucnim funkcijama, te privremeno pristajanje na odluke i politike koje su dijametralno suprotne njihovim programima i načelima, ne može promijeniti činjenično stanje”, istakao je Šehović.

On smatra da je činjenica da je tako nešto definitivno poigravanje sa nacionalnim interesima države, odnosno sa evroatlantskom orijentacijom.

“Dodatno, nije prirodno da na čelu parlamenta ostane osoba koju je delegirala stara, nepostojeća parlamentarna većina, jer bi to bilo još jedno izigravanje demokratije, kojeg nam je bilo dosta u posljednje dvije godine. I vjerujem da će parlament znati da se odnese prema toj činjenici”, rekao je Šehović.

Kako je kazao, sa Đurovic i on i poslanički klub SD imaju profesionalan odnos, ali to ne mijenja potrebu da bude razriješena sa te odgovorne pozicije, jer se većina koja je izabrala, bukvalno rečeno, raspala.

Šehović je naglasio da američki Stejt department, kao i gospoda Bilčik i Picula, ne mogu imati otvorenije i jasnije izjave oko toga da je Crnoj Gori potrebna proevropska vlada.

“Zatim da ni Abazović niti bilo ko personalno ne može da stavlja tapiju na evropski put, kao i da Demokratski front (DF) ne smatraju partnerom, što Abazoviću inače nije bila smetnja da im radi spasa sopstvene fotelje, neposredno pred glasanje o nepovjerenju Vladi, kako su pojedini mediji izvijestili, ponudi polovinu funkcija u Vladi”, rekao je Šehović.

On je rekao da SD izjave iz međunarodne zajednice ne shvata imperativno, već kao dobronamjernu sugestiju zemlji kandidatu.

Šehović je rekao da se deblokada Ustavnog suda, baš kao Sudski savjet i VDT, mora gledati kroz prizmu obećanja URA-e da će odblokirati te institicije tako što će potpisati Temeljni ugovor, pa će to biti zalog DF-u da pruži podršku u parlamentu kako bi se došlo do kvalifikovane većine.

“Iz ove perspektive vidimo svu suludost, ali i licemjerstvo te teze”, ocijenio je Šehović.

SD će, kako je poručio Šehović, uvijek isključivo biti dio rješenja, nikad problema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...