fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG

Spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG

Podgorica, (MINA) – Cjelokupna procedura izbora generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG) mora biti poništena, jer će u suprotnom svi članovi Savjeta te medijske kuće biti suočeni sa krivičnom odgovornošću, poručili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su podsjetili na, kako navode, nepravilnosti i političke pritiske koji su pratili izbor novog Savjeta RTCG.

“Trenutno je u završnici pokušaj ozbiljnog podrivanja pozitivnih pravnih odredbi, a sve u cilju nezakonitog izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa koji će biti u službi vladajućih političkih struktura”, kaže se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da dva kandidata, od kojih će, kako navode, novi Savjet, shodno instrukcijama političkih partija jednog izabrati na poziciju generalnog direktora, ne ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje te funkcije koji se odnose na radno iskustvo u propisanom stepenu kvalifikacije.

“Podsjećamo da je sve to u koliziji u odnosu na odredbe Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao ključnom i aktu najvišeg reda koji uređuje funkcionisanje tog emitera”, naveli su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, aktuelna situacija i veliki pritisci samo govore o očiglednom uticaju djelova aktuelne vlasti na proces koji mora ostati izvan političke borbe.

“Situacija sa izborom generalnog direktora RTCG, po svemu sudeći, predstavlja još jedan primjer partijske podjele i politizacije javnih preduzeća i institucija koja se dešava već godinu uprkos svim upozorenjima međunarodne zajednice da se sa takvom praksom prestane”, kaže se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da je jedino legitimno rješenje poništavanje cjelokupne procedure.

“Ukoliko se to ne dogodi, kao odgovoran politički faktor, DPS će pokrenuti pitanje krivične odgovornosti svih članova Savjeta RTCG koji u tome budu učestvovali”, poručili su iz te partije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije