fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSmanjen poreski dug za 210 miliona

Smanjen poreski dug za 210 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski dug je u zadnje četiri godine smanjen 210 miliona EUR, saopštio je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugoša i dodao da će uskoro naplatiti 22 miliona EUR u slučaju elektronske trgovine firmi povezanih sa Atlas bankom.

Miomir M. Mugoša je tokom kontrolnog saslušanja u Skupštini kazao da je poreski dug posljedica akumuliranog i veže se, između ostalog, za tranziciju i ekonomsku krizu.

„Kada sam preuzeo dužnost krajem 2015. godine poreski dug je iznosio 587 miliona EUR. U 2016. godini počeli smo analizu poreskog duga, donijeli plan njegovog upravljanja i na kraju prošle godine ga smanjili 210 miliona EUR“, rekao je Miomir M. Mugoša na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da su, kada je riječ o poreskoj disciplini, prethodnih godina napravili najveći iskorak, jer je ukupna naplata ostvarena tokom prethodne četiri godine iznosila preko četiri milijarde EUR i bila je 201 milion EUR viša od projekcija Ministarstva finansija.

„Raduje što smo te rezultate ostvarili uz nikad manje represivnih mjera“, dodao je Miomir M. Mugoša.

On je naveo da je reprogramom, kao jednom od donijetih mjera, naplaćeno 73 miliona EUR tokom tri godine.

„Tokom ove godine naplaćeno je 8,4 miliona EUR, što je usporavanje zbog pandemije koronavirusa. Takođe, odložili smo plaćanje svim obveznicima koji su imali tu potrebu na 90 dana“, saopštio je Miomir M. Mugoša.

On je kazao da ohrabruje sve što je urađeno u prvih pola godine.

„Hrabri činjenica da smo u junu naplatili 90 miliona EUR, odnosno dva miliona EUR manje nego u junu prošle godine“, rekao je Miomir M. Mugoša.

Poslanik Socijademokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je trend naplate prihoda dobar, pri čemu je od 2016. do prošle godine značajno premašen plan.

„Prošla godina nam je ozbiljan reper s obzirom na rast prihoda, kada je sa ovom godinom to trebalo zaokružiti, ali nažalost biće nam cilj da u ovoj godini budemo na nivou 2018“, smatra Boris Mugoša.

On je pitao koja je sudbina rješenja naplate poreskog duga za preduzeća koja su poslovala preko servisa e-commerce jedne banke. Ta prva rješenja su poništena i vraćena, a radi se o dugu od više desetina miliona EUR.

Boris Mugoša je pitao i kada se očekuje zaokruženje čitavog projekta elektonske fiskalizacije, koji je, kako je kazao, jedan od najznačajnijih alata za snižavanje sive ekonomije.

„Zakon je usvojen pa odložena primjena za 1. januar naredne godine. Donijeta su i tri podzakonska akta i ostao je dio oko nabavke hardverskih i softverskih rješenja“, podsjetio je Boris Mugoša.

Miomir M. Mugoša, kazao je da je u slučaju elektronske trgovine više od pola milijarde došlo preko računa 132 firme registrovane u Podgorici.

“One su imale samo jednog zaposlenog sa minimalnim doprinosima, sve su bile na tri adrese, imale su jednog knjigovođu, kao i bliske rođačke veze sa poslovima u Atlas banci”, rekao je Miomir M. Mugoša.

PU je, prema njegovim riječima, do potrebne dokumentacije došla na osnovu informacija iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kada su ponovo podnijeli žalbu Upravnom sudu, koji je prošle sedmice utvrdio da je rješenje PU ispravno.

Poreska obaveza tih preduzeća za period od 2014. do 2017. godine iznosi 32 miliona EUR, od čega je 22 miliona EUR aktivnih poreskih obveznika, a deset miliona čini dug 17 poreskih obvenika koji su prestali da postoje.

„U narednih deset dana očekujemo da naplatimo tih 22 miliona EUR, koja se nalaze u sredstvima koje je Tužilaštvo ranije blokiralo. Takođe, za 2018. godinu očekujemo još deset miliona EUR“, saopštio je Miomir M. Mugoša.

On je kazao i da je urađena studija u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije, kao i da se očekuje povećanje prihoda između 13 i 17 miliona EUR.

„Završen je tender, gdje je dobio posao hrvatsko-srpski konzorcijum. Očekujemo da ugovor bude potpisan uskoro, a rok izrade i implementacije je godinu, jer je čitava ova situacija usporila dinamiku aktivnosti. Predviđen je i testni period od tri mjeseca“, naveo je Miomir M. Mugoša.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, pitao je koliko iznosi dug vjerskih zajednica.

Miomir M. Mugoša je odgovorio da je dug Mešihata Islamske zajednice 3,15 miliona EUR, Mitropolije crnogorsko-primorske 2,09 miliona, Katoličko župnog ureda 103 hiljade, Crnogorske pravoslavne crkve 547 EUR, Rimokatoličke crkve u Podgorici 36 hiljada EUR, a Nadbiskupije Bar 91 hiljadu EUR.

On je dodao i da je kotorska Biskupija na Bijeloj listi.

Prema njegovim riječima, od sada će se obaveze vjerskih zajednica voditi kvartalno i neće biti moguće gomilanje duga.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, kazao je da su rezultati značajno bolji nego u 2015. i 2016. godini, što je najbolji pokazatelj koliko je država izgubila u prethodnom peridu, jer nije imala kvalitetno funkcinisanje PU.

„Gdje su vam bili problemi da ti rezultati budu još bolji“, pitao je Milić.

On je naveo i da država nije izmjerila stepen neformalne ekonomije.

„Crna Gora je od 2006. do ove godine izgubila sedam milijardi EUR nenaplaćenih poreskih prihoda, dakle neformalna ekonomija. To je sedam puta više nego što je rupa u budžetu Crne Gore, ali to nije posao PU, nego svih“, poručio je Milić.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Ana Nikolić, smatra da je rad PU i Miomira M. Mugoše ove četiri godine za svaku pohvalu.

„Napravljeno je dosta važnih iskoraka i doprinijeli ste dobroj naplati naših izvornih prihoda. Rastu i širenju baze poreske osnove posljednjih godina svjedoči nicanje novih preduzeća i njihova fiskalna disciplina“, navela je Nikolić.

Ona smatra da je tu važan i rast naplate poreza na dobit, jer su privrednici prepoznali da je ne izvlače kešom i kupuju nekretnine, nego da ulažu u razvojne projekte i vraćaju u razvoj preduzeća.

Najčitanije