fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSaradnja sa članicama EU ključna u oblasti kontrole i upravljanja granica

Saradnja sa članicama EU ključna u oblasti kontrole i upravljanja granica

Podgorica, (MINA) – Sigurne granice država Zapadnog Balkana znače i sigurne granice Evropske unije (EU), ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Zoran Miljanić, dodajući da je saradnja sa članicama EU ključna u oblasti kontrole i upravljanja granica.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Miljanić je učestvovao u petak na Regionalnoj konferenciji “Sarajevo Migration Dialogue”.

Konferenciji je, kako se navodi, prisustvovalo više od 150 učesnika, ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija razmjenili informacije i iskustva, koji su od presudnog značaja za efikasno upravljanje migracijama.

Iz MUP-a su rekli da su se u uvodnom dijelu konferencije, pored ministara iz regiona, obratili i komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson i komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji.

Oni su, kako je saopšteno, naglasili koliki je značaj takvih regionalnih inicijativa, i doprinos ali i odgovornost država regiona kada je u pitanju upravljanje migracijama i suzbijanje ilegalnih migracija.

Miljanić je na panelu, gdje je fokus bio na pitanju kontrole i upravljanja granicom, kazao da je pored snažne regionalne saradnje, saradnja sa zemljama članicama EU kao i evropskim agencijama poput FRONTEX-a je ključ uspjeha u toj oblasti.

“Sigurne granice zemalja Zapadnog Balkana znače i sigurne granice EU”, ocijenio je Miljanić.

Miljanić se govoreći o primjerima dobre prakse, osvrnuo na saradnju Crne Gore i Austrije koja će početkom decembra imati rezultate na terenu.

“Prvi kontigent policijskih oficira Austrije sa dva visokosofisticirana drona stiže u Crnu Goru da zajedno sa crnogorskim kolegama vrše nadzor državne granice sa Albanijom”, naveo je on.

Prema riječima Miljanića, takve inicijative i akcije podižu stepen sigurnosti ali i pospješuje upravljanje migracijama.

Na marginama konferencije Miljanić se, kako je saopšteno, sastao sa direktorom Zajedničke koordinacione platforme, Berndt Kornerom.

“Tom prilikom dogovoreno je konkretizovanje već uspostavljene saradnje, naročito imajući u vidu potrebu za finansijskom podrškom rekonstrukcije prilaznih puteva zajedničkog graničnnog prelaza Šćepan Polje – Hum”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Crna Gora će saradnjom u okviru te platforme moći da unaprijedi sveukupno stanje u oblasti migracija, imajući u vidu da je istočno-mediteranska migratorna ruta i dalje najaktivnija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije