fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRast ekonomije u prvom kvartalu 2,7 odsto

Rast ekonomije u prvom kvartalu 2,7 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosila je 2,7 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je BDP Crne Gore u prvom kvartalu iznosio 913,1 milion EUR, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 886 miliona EUR.

„U apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 27 miliona EUR u odnosu na isti kvartal prošle godine“, navodi se u saopštenju Monstata.

Statističari su kazali da je značajan rast u prvom kvartalu zabilježen u industrijskoj proizvodnji 12,9 odsto, od čega u sektoru vađenja rude i kamena 21,3 odsto, prerađivačke industrije 17 odsto i snabdijevanja električnom energijom 6,9 odsto.

Realna stopa rasta prometa robe u trgovini na malo iznosila je 6,1 odsto, dok je vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvom kvartalu bila veća 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Poljoprivreda, mjerena vrijednošću otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zabilježila je rast od 3,5 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine“, navodi se u saopštenju Monstata.

Negativan doprinos rastu BDP-a u prvom kvartalu dolazi od prihoda od turizma koji su manji 4,9 odsto i koji su, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosili 45 miliona EUR, što je dva miliona manje nego u istom periodu prethodne godine.

U prvom kvartalu je zabilježen i značajan pad broja prevezenih putnika na aerodromima od 11 odsto, kao i pad broja dolazaka turista od 26,3 odsto i noćenja turista u kolektivnom smještaju od 18,7 odsto.

„Ukoliko proizvodnju sagledamo sa stanovišta tražnje, odnosno potrošnje, preliminarni podaci za prvi kvartal pokazuju da je međunarodna tražnja ostala gotovo na istom nivou kao u istom periodu prethodne godine. Ukupan uvoz robe i usluga povećan je 0,1 odsto u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal, dok je ukupan izvoz smanjen 0,9 odsto“, kazali su iz Monstata.

Bruto investicije su u prvom kvartalu zabilježile stopu realnog rasta od 2,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

„Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama dolazi i od naplaćenih poreza, odnosno poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i carina“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva finansija, u prvom kvartalu porezi su naplaćeni u iznosu od 198,2 miliona EUR, što je rast od šest odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prosječna neto zarada u prvom kvartalu iznosila je 524 EUR i bila je realno veća 1,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz Monstata su saopštili da je realna stopa pada BDP-a u 27 članica EU iznosila 2,5 odsto.

Najznačajnije stope realnog rasta u EU u prvom kvartalu zabilježile su Irska 4,6 odsto, Rumunija i Litvanija po 2,4 odsto i Mađarska 2,2 odsto.

Najveću stopu pada zabilježila je Italija 5,6 odsto, Francuska 4,7 odsto i Španija 3,8 odsto.

Među državama regiona rast su u prvom kvartalu zabilježile Srbija pet odsto, Hrvatska 0,4 odsto i Sjeverna Makedonija 0,2 odsto, dok je u Sloveniji zabilježen pad od 2,3 odsto.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...