fbpx
NaslovnicaGlavna vijestProdužen ugovor o zakupu Solane

Produžen ugovor o zakupu Solane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) produžen je ugovor o zakupu ulcinjske Solane „Bajo Sekulić“ na još godinu.

Aneks ugovora o zakupu između NPCG i stečajne uprave ulcinjske Solane zaključen je 24. avgusta i važiće godinu.

Vijestima je iz NPCG, koji prema Vladinoj odluci najstarijim ulcinjskim preduzećem upravljaju od avgusta 2005. godine zbog zaštite biodiverziteta, saopšteno da su uslovi zakupa kao i prethodne godine.

Opština Ulcinj, koja je trebalo da preuzme upravljanje Solanom 24. avgusta ove godine, nedavno je odustala, jer sama nije stvorila pravne pretpostavke za to da uđe u taj posao.

“NPCG će i u narednom jednogodišnjem periodu, oslanjajući se na sopstvene kapacitete i iskustva, nastaviti da realizuje aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta ovog jedinstvenog područja, u koordinaciji sa resornim ministarstvom, Opštinom Ulcinj, kao i domaćim i međunarodnim ekspertima, institucijama i organizacijama”, rekli su iz NPCG.

Iz tog preduzeća su objasnili da su u cilju optimalnog funkcionisanja vještačkog ekosistema, kao što je ulcinjska Solana, potrebna značajna ulaganja, na što je ukazano studijom koju su radili strani eksperti, a koje je angažovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Stečaj u Solanu je uveden 2005. godine, a pošto nije uspio petogodišnji Plan reorganizacije, ponovo je uveden 2011.

Najčitanije