fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozvali poslanike da ne usvoje rebalans budžeta

Pozvali poslanike da ne usvoje rebalans budžeta

Podgorica, (MINA) – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je poslanike crnogorskog parlamenta da ne usvoje rebalans budžeta kojim se, kako su kazali, uoči izbora dodatno povećava budžetska rezerva.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su saopštili da je za samo sedmicu iz budžetske rezerve isplaćeno 59 hiljada EUR raznih pomoći fizičkim licima u toku predizborne kampanje.

Kako su naveli iz MANS-a, više od 80 odsto tog novca je isplaćeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

“Pozivamo poslanike da ne podrže predloženi rebalans kojim se povećava budžetska rezerva za preko 18 miliona EUR, jer ova Vlada očigledno nastavlja sa lošom praksom prethodnog režima da ta sredstva bez ikakvih kriterijuma dijeli u predizbornom periodu”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Oni su ukazali da je od 12. do 18. septembra iz budžetske rezerve isplaćivan novac pojedincima na osnovu odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, čiji predsjednik je Ervin Ibrahimović, a njegov zamjenik Aleksandar Damjanović.

Iz MANS-a su saopštili da je isplaćena pomoć za 118 osoba iz 16 opština, koja je u prosjeku iznosila oko 500 EUR po osobi.

Prema njihovim riječima, najviše novca je dato građanima opština u kojima se održavaju izbori.

“Tako je u Podgorici za nedjelju dana podijeljeno više od 25 hiljada EUR za 52 osobe, u Rožajama 12 hiljada za 22 osobe, u Baru pet hiljada za 11 ljudi. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je skoro šest hiljada EUR za 11 osoba”, naveli su iz MANS-a.

Iz te NVO su istakli da je odlukama Vladine Komisije odobrena isplata novca građanima za prevazilaženje teške materijalne situacije, liječenje i školovanje, na osnovu Pravilnika o bližim kriterijumima za korišćenje sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve.

Taj Pravilnik je, kako su dodali, donijela Vlada Demokratske partije socijalista 2009. godine, i on, osim visine iznosa, ne definiše nikakve kriterijume na osnovu kojih novac treba dodjeljivati.

“Upravo na taj način su u prethodnom periodu vršene brojne zloupotrebe budžetske rezerve za socijalna davanja u predizbornom periodu”, upozorili su iz MANS-a.

Oni su kazali da se tim Pravilnikom omogućava zaobilaženje niza zakona i propisa na osnovu kojih institucije procjenjuju da li je nekom građaninu potrebna pomoć, a umjesto toga odluku donose političari, i to bez bilo kakvih kriterijuma.

Iz MANS-a su rekli da je zbog takvih praksi Zakonom zabranjeno da se sredstva budžetske rezerve koriste za pomoć pojedincima u izbornim godinama, ali da je ta odredba suspendovana zbog odluke o epidemiji COVID-a koja je i dalje na snazi.

Prema njihovim riječima, zahvaljujući tome sada Vlada u tehničkom mandatu nastavlja da uoči lokalnih izbora dijeli novac građanima, bez bilo kakvih kriterijuma.

“Ta Vlada istovremeno predlaže rebalans Budžeta kojim sredstva budžetske rezerve povećava za 18,2 miliona EUR”, naveli su iz MANS-a.

Oni su kazali da Vlada za dio tog novca tvrdi da će biti potrošen za Fonda za zdravstveno osiguranje i jačanje bezbjednosne informatičke infrastrukture, ali da nema nikakvog obrazloženja za povećanje budžetske rezerve od 8,7 miliona EUR.

“Zbog toga pozivamo poslanike da ne podrže rebalans budžeta, jer su u njemu skrivena povećanja potrošnje koja mogu biti od uticaja na birače u predizbornoj kampanji za lokalne izbore”, poručili su iz MANS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije