fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPoreski dug prema preliminarnim podacima 460 miliona EUR

Poreski dug prema preliminarnim podacima 460 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski dug prošle godine uvećan je za 10 odsto u odnosu na 2019. i prema preliminarnim podacima iznosi 460 miliona EUR, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda (UP) Aleksandar Damjanović i poručio da više nema odgađanja elektronske fiskalizacije.

“Na kraju 2019, kada imamo zadnji završni poreski račun, taj dug bio je oko 410 miliona. U ovom trenutku, sa presjekom na 31. decembar prošle godine, taj dug je negdje, ovo govorim vrlo uslovno dok ne vidimo kakav nam je poreski račun za 2020, oko 460 miliona EUR, što znači da je porastao deset procenata”, rekao je Damjanović.

On je u intervjuu Televiziji Vijesti naveo da smatra da je loše što je taj dug neopravdano rastao u doba ekonomskog rasta.

Prošle godine je dodatno porastao zbog korona-krize, ali i objektivnih slabosti.

“Međutim, vi znate da taj dug ne uključuje dugovanje državnih organa, one kamate koje su bile iz dugotrajnih procesa stečaja, dakle nerealizovana preusmjerenja, on je dakle i veći, ali ovo o čemu govorimo je ono kad govorimo o mogućnosti naplate”, rekao je Damjanović.

On je kazao da je prošle godine u stečajnim postupcima rasknjiženo, odnosno otpisano oko 20 miliona EUR poreskog duga, a iz ranijeg perioda čak 150 miliona.

“To je negdje oko 780, odnosno oko 20,2 miliona EUR. A od momenta kada je dug počeo da se rasknjižava rješenjima Privrednog suda, to su oni stečaji i kada je ta aktivnost počela ovdje u Upravi, rasknjižena su 5.294 poreska obveznika, sa gotovo 150 miliona duga”, naveo je Damjanović.

On je kazao da nije siguran da je to rasknjižavanje imalo zakonskog osnova.

“Ja ću insistirati da, bez obzira kako je to završeno u prethodnom periodu, imamo vanbilansno apsolutno evidenciju o svim takozvanim otpisima ili prestanku poreske obaveze iz slučajeva stečaja pojedinačno, kako bi to možda nekome bilo od koristi, ukoliko bude nekog procesuiranja”, rekao je Damjanović.

On smatra da je jedan dio crnogorske privrede odavno zaslužio da ide u stečaj, dodajući kako i ovih dana ima onih koji ugrožavaju mogućnost naplate potraživanja države.

“Gdje god bude trebalo da se uvede stečaj biće uveden. Depolitizacija i neselektivnost će biti apsolutni prioritet”, rekao je Damjanović, prenosi portal Vijesti.

U tom smislu, on je najavio da će razgovarati sa predstavnicima svih vjerskih zajednica, koje su, kako je podsjetio, na kraju 2019. godine po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja dugovale ukupno 5,4 miliona EUR.

“Nažalost, ne procjenjujem da će on biti niži nego što smo ga zatekli na kraju 2019. godine, ali ćemo o tome voditi računa i naravno neće biti izuzetaka u smislu razgovora i načina da se taj problem rješava”, poručio je Damjanović.

Damjanović smatra da nakon dva odgađanja, koja su trajala godinu i po, više nema prostora da se prolongira elektronska fiskalizacija i da treba u potpunosti da se primjenjuje od 1. juna.

Odgovarajući na pitanje šta ako svi ne budu spremni, on je rekao da će se to u hodu rješavati.

“Znate da je država propisala i određene mjere povodom toga, mi ćemo i kampanjom, koja će biti agresivna i u aprilu i maju i sa svim ovim našim resursima, pomoći da se ta priča zaokruži”, kazao je Damjanović.

Najčitanije