fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPopa: Očekujemo snažno sprovođenje sankcija prema Rusiji od crnogorskih vlasti

Popa: Očekujemo snažno sprovođenje sankcija prema Rusiji od crnogorskih vlasti

Podgorica, (MINA) – Vrijeme je da Crna Gora udvostruči napore i okupi sve proevropske snage, ostvari napredak u neophodnim reformama i omogući zemlji da napreduje na putu EU integracija, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Ona je u intervjuu Pobjedi kazala da je veoma važno da se zemlje regiona usklade sa sankcijama EU protiv ruskih propagandnih alata.

Kako je navela, EU je pozdravlja usklađenost Crne Gore sa sankcijama EU i jasan stav u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi.

“Crna Gora je javno izrazila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, osudila rusku invaziju, pozvala da vojna neprijateljstva budu smjesta obustavljena i pokazala solidarnost sa ukrajinskim narodom. EU veoma cijeni dosljednu stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, rekla je Popa.

Ona je ocijenila da je implementacija restriktivnih mjera odgovornost nacionalnih vlasti.

“Očekujemo njihovo snažno sprovođenje od strane crnogorskih vlasti”, kazala je Popa.

Ona je pozvala sve političke partije da se fokusiraju i da sarađuju u cilju ostvarenja napretka u reformama iz evropske agende, u duhu konstruktivnosti i u interesu crnogorskih građana.

Kako je navela, formiranje vlade je odgovornost političkih aktera i institucija u Crnoj Gori, u skladu sa ustavnim i pravnim okvirom države.

“Vjerujemo da će se ovo dogoditi bez nepotrebnog odlaganja. EU očekuje od svake vlade u Crnoj Gori da djeluje u skladu sa očekivanjima građana da ostvari napredak u procesu pristupanja EU”, rekla je Popa.

Ona nije željela da komentariše izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikije koji je rekao da u Ukrajini gledamo ,,posljedice bezbožništva“ i da je Crna Gora ,,projektovana da bude mala Ukrajina“.

“Nećemo komentarisati javne izjave crkvenih velikodostojnika. Ono što se dešava u Ukrajini predstavlja akt agresije bez presedana od ruskog rukovodstva protiv suverene, nezavisne zemlje. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama, Rusija grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbjednost i stabilnost”, kazala je Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije