fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPodnijet 101 zahtjev za žigosanje predmeta od dragocjenih metala

Podnijet 101 zahtjev za žigosanje predmeta od dragocjenih metala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavodu za metrologiju je u prošloj godini, zaključno sa 24. decembrom, podnijet 101 zahtjev za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala.

„U navedenom periodu žigosano je blizu 40 kilograma zlata, odnosno 6,72 hiljade predmeta od zlata, kao i 105 kilograma srebra, odnosno 16,03 hiljade predmeta od srebra“, rekli su agenciji Mina-business iz Zavoda.

Iz Zavoda su kazali da je usljed posljedica COVID -19 pandemije došlo do smanjenja broja žigosanih predmeta od zlata i srebra u odnosu na isti period 2019.

„Podsjećamo da je tokom 2019. godine žigosan oko 151 kilogram zlata i 265 kilograma srebra“, naveli su iz Zavoda.

U Zavodu je tokom prošle godine doneseno 20 rješenja o odbijanju žigosanja predmeta od dragocjenih metala.

„Najčešći razlozi za odbijanje žigosanja su nepostojanje oznake finoće na predmetima od dragocjenih metala na dijelu predmeta koji je izrađen od nedragocjenog metala“, objasnili su predstavnici Zavoda.

Oni su napomenuli da je Zakonom o kontroli predmeta od dragocjenih metala utvrđena obaveza označavanja predmeta od dragocjenih metala znakom uvoznika i oznakom finoće, za sve proizvođače i uvoznike.

Osim toga, Zakonom je propisano da ti predmeti moraju da imaju i odgovarajuću finoću u propisanom stepenu.

U Zavodu je trenutno registrovano 177 uvoznika i 48 proizvođača predmeta od dragocjenih metala.

„Ovim putem još jednom apelujemo na sve građane, odnosno potrošače, da ne kupuju predmete od dragocjenih metala koji nijesu žigosani državnim žigom kojim se potvrđuje ispravnost predmeta od dragocjenih metala u pogledu vrste dragocjenog metala, finoće i propisanih oznaka, ili nemaju izdat sertifikat o ispravnosti predmeta od dragocjenih metala”, upozorili su iz Zavoda.

Osim toga, kako su objasnili, proizvođači i uvoznici predmeta od dragocjenih metala dužni su da u prodajnim objektima izlože sliku državnih žigova i rješenje o znaku proizvođača i uvoznika predmeta od dragocjenih metala, kao i da stave na raspolaganje sredstvo, najčešće lupu, pomoću koga kupac može da raspozna i uvjeri se u postojanje državnog žiga.

Najčitanije