fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspisivanju izbora

Podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspisivanju izbora

Podgorica, (MINA) – Građanska alijansa (GA) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspisivanju parlamentarnih izbora za 30. avgust.

Iz GA naveli su da je osporena odluka nesaglasna sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika i predložili da Ustavni sud pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

GA je predložila da u hitnom postupku Ustavni sud, na osnovu Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, do donošenja svoje konačne odluke, izda odluku o obustavi svih izbornih radnji.

U inicijativi koju je podnijela GA navodi se da se tom odlukom krši Ustav, prema kome mandat Skupštine traje četiri godine.

Ističe se da Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem, ili skraćenjem mandata Skupštine.

U inicijativi se dodaje da ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje.

Navodi se da na predlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika, Skupština može skratiti mandat.

„Kako mandat poslanika traje četiri godine, s obzirom na to da je aktuelni saziv konstituisan 7. novembra 2016. godine, mandat sadašnjih poslanika u Skupštini traje do 6. novembra ove godine, pa je za raspisivanje izbora bilo neophodno da se mandat aktuelnoj Skupštini skrati, ili odluka o raspisivanju donese u zakonom propisanom roku“, piše u inicijativi.

Iz GA su naveli da je odluka u suprotnosti sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

„Zakon o izboru odbornika i poslanika kaže da izbori za odbornike i poslanike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat“, kaže se u inicijativi.

Navodi se da od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora odbornika, odnosno poslanika ne može proteći manje od 60, ni više od 100 dana, pa je shodno tome odluka o raspisivanju izbora nije mogla biti raspisana prije 13. jula.

Iz GA su naveli da danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva.

U inicijativi koju su uputili Ustavnom sudu navodi se da se potvrđivanje mandata vrši u roku od 30 dana od održavanja izbora, tako što predsjedavajući sjednice odgovarajuće skupštine konstatuje i objavljuje da je podnošenjem izvještaja nadležne izborne komisije o rezultatima izbora potvrđen mandat novoizabranim odbornicima, odnosno poslanicima.

„Kako su izbori raspisani za 30. avgust, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, mandati poslanika novog saziva Parlamenta morali bi biti potvrđeni ”u roku od 30 dana od održavanja izbora“, odnosno najkasnije do 1. oktobra“, dodali su iz GA.

To, kako su naveli, znači da tog dana prestaje mandat poslanika prethodnog saziva.

„Osporenom odlukom bi sadašnji mandat poslanika bio skraćen nakon održanih izbora što Ustav Crne Gore ne prepoznaje, pa bi u formalno pravnom smislu imali istovremeno u mandatu dvije Skupštine Crne Gore“, piše u inicijativi.

Najčitanije