fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPandemijom ugroženo 120 hiljada zaposlenih

Pandemijom ugroženo 120 hiljada zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa u Crnoj Gori je pogođeno 120 hiljada zaposlenih, saopštio je predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija, Veselin Vujanović, ocjenjujući da su zatvorena preduzeća dnevno gubila između 1,5 miliona i dva miliona EUR dobiti.

On je Danu kazao da je, prema podacima kojima raspolaže, epidemijom direktno pogođeno 30 hiljada ljudi, a indirektno njih 90 hiljada.

“Ukoliko se uzme prosječna zarada, gruba računica je da su dnevni gubici oko milion i po do dva miliona EUR vezano za neostvarenu dobit i zaradu svih djelatnosti koje su zatvorene”, rekao je Vujanović.

On smatra da Vlada ne bi trebalo da pomogne onim preduzećima koja su prije pandemije negativno poslovala i izbjegavala plaćanje poreza, kao i da bi uredno izmirenje poreskih obveznika trebalo da bude najvažniji pokazatelj patriotskog odnosa prema državi.

Vujanović je kazao da je u javnom obraćanju prije 20-ak dana, u ime sindikata, dao mišljenje i osvrt na situaciju izazvanu koronavirusom, te da je veliki broj inicijativa koje su tada uputili nadležnima identičan sa mnogim mjerima koje je Vlada preduzela kako bi se u mogućoj maksimalnoj mjeri sanirale posledice epidemije.

“Tada smo rekli da su neophodna tri paketa mjera i bili smo u pravu. Potencirali smo da bi Vlada trebalo da garantuje za sve viškove poljoprivrednih proizvoda za sve koji se bave poljoprivredom kako bi se na taj način spriječio uvozni lobi, pogotovo poljoprivrednih proizvoda. Takođe bi trebalo da vodi računa da ne dođe do stvaranja sivog tržišta sa hranom, posebno sa lijekovima”, podsjetio je Vujanović.

On je poručio i da bi trebalo voditi računa da se sva pomoć, bez obzira kolika je, vrlo pažljivo dodjeljuje privrednicima.

“Smatramo da svi oni koji su bili dužnici i koji su prije pandemije negativno poslovali ne bi trebalo da se iz razloga negativnog uticaja pandemije nađu u paketima socijalne i ekonomske pomoći koju Vlada daje. Svi znamo da je veliki broj zaposlenih, prije svega u malim i srednjim preduzećima, koji se osigurava na minimalnu cijenu rada. Za takve preduzetnike i pojedince bi trebalo uspostaviti socijalnu pomoć isključivo za 222 EUR”, smatra Vujanović, dodajući da ima dosta zloupotreba.

On je dodao da su heroji u ovoj situaciji građani Crne Gore, posebno oni koji su ostali bez posla.

“Ovih dana smo čuli dosta inicijativa da se solidarna pomoć dodijeli svim građanima. Kod nas postoji inicijativa da se pomoć da penzionerima. Penzije su vrlo niske i treba im pomoći, pogotovo penzionere sa najnižim penzijama. Ali, penzije su redovne i njihovu redovnost nije ugrozila pandemija, pa ne vidim razlog da penzioneri budu dio paketa vladinih pomoći“, smatra Vujanović.

On je poručio da bi trebalo naplatiti potraživanja od poreskih dužnika, bez obzira na pandemiju, dodajući da država sada ne bi bila u problemu da su naplaćene stotine miliona eura poreskih dugova.

“Ne vidim smisla niti razloga da to država toleriše više”, naveo je Vujanović.

On je ocijenio da bi se u ovoj godini trebalo okrenuti takozvanom „sindikalnom turizmu”, te da se potencijali na primorju stave u funkciju ljetnje sezone isključivo za zaposlene u Crnoj Gori, jer su, kako je rekao, mala očekivanja da bi se mogao očekivati značajniji priliv gostiju iz inostranstva.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...